Satsningar på funktionshinderområdet krymper allt mer

Talet om skenande kostnader är ett påhitt. Sanningen är snarare den motsatta – Sverige drar ned utgifterna på funktionshinderområdet i förhållande till BNP.
Det hävdar organisationen RBU och refererar till den nya rapporten från statliga ISF.

– Sverige utmärker sig genom att utgifterna trendmässigt minskar i förhållande till den totala ekonomin, säger Henrik Petrén, förbundsjurist på Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU.

Talet om ökande kostnader är alltså en myt, enligt RBU:s analys av rapporten om  assistansersättning som släppts av IFS, Inspektionen för socialförsäkringen.
Enligt rapporten är Sverige ”det enda av femton jämförda länder inom EU som mellan åren 2005 och 2009 konsekvent har minskat sina utgifter på funktionshinderområdet i förhållande till BNP”, skriver RBU.

Henrik Petrén säger att IFS också bekräftar bakgrunden till RBU:s hårda kritik mot ökade indragningar och avslag när det gäller personlig assistans.

– Eftersom detta har skett genom beslut av Försäkringskassan och förvaltningsdomstolarna är det nu hög tid för våra politiker att förtydliga lagen om man inte godtar den här utvecklingen. Det är inte rimligt att vänta ytterligare två år, säger Henrik Petrén.