Sexhjälpmedel blir allt vanligare

Sexhjälpmedel är en ny trend på den svenska marknaden. Än så länge är det bara i Halland som man kan få sexhjälpmedel på recept, men det kan snart förändras.
– Fler landsting börjar snart förskriva sexhjälpmedel, tror Annette Persson Hall på Hjälpmedelsteknik Syd och Equimate som marknadsför hjälpmedlen.

Hösten 2009 antog den socialdemokraternas partikongress ett förslag om att alla landsting ska erbjuda ett brett sortiment av sexhjälpmedel till människor med olika funktionsnedsättningar.

Företag som gått i bräschen för sexhjälpmedel är Equimate och Hjälpmedelsteknik Syd, som tagit fram ett produktsortiment under namnet Spicymate. Det handlar inte bara om hjälpmedel i form av produkter utan även utbildning.

– Vi hjälper assistansföretag, kommuner och landsting med att ta fram personalriktlinjer för sexhjälpmedel och en policies för att arbeta vidare med utbildningar, berättar Annette Persson Hall.

– Det viktigaste med våra riktlinjer och utbildningar är att både den som vårdar och den som blir vårdad ska känna sig trygg och inte behöva komma i svåra eller pinsamma situationer. Det är naturligtvis viktigt med utbildning för både vårdande personal, assistenter, brukare och anhöriga . Alla ska kunna känna sig bekväma i sin roll. Det är viktigt med en dialog i ett så känsligt och tabubelagt ämne.

Vilka sexhjälpmedel har väckt mest intresse i ert sortiment?
– Det är nog de mer medicinska, alltså kraftiga vibratorer. I övrigt är det snygg design som man är intresserad av. Det finns mycket ny design från leverantörer som Belladot, Lelo och Tickler.

Har ni många nyheter på gång?
– Vi letar alltid efter nya produkter. En nyhet som kommer från USA, Intimate Rider, kan vara till stor hjälp för bland annat ryggmärgsskadade. Den visar vi på Leva & Fungera i april.
– Vi har en hel serie som heter Tenga och det är bland annat engångsjälpmedel för manlig onani, en liten burk som är mjuk inuti och försedd med glidmedel.
– Det kommer fler nyheter senare i år. Vi har olika testgrupper för att hitta produkter som är bra när det gäller användbarhet, kvalitet, batteriåtgång, material etcetera.

Det återstår att se hur lång tid det tar för andra landsting att följa Hallands exempel och börja förskriva sexhjälpmedel.

I Halland är det fortfarande få personer som har utnyttjat möjligheten att få sexhjälpmedel på recept. Många vet inte om att man kan få den här hjälpen.

– Det är tråkigt att alltför få känner till att man kan få sexhjälpmedel förskrivna i Halland. Det känns inte bra att de som verkligen behöver och kan få hjälpmedel inte blir informerade om vad som gäller. Det är ju varje människas rättighet att kunna leva sitt liv fullt ut, säger Annette Persson Hall.