Signhild Arnegård Hansen kräver nya tag för att skapa jobb åt alla

Signhild Arnegård-Hansen invigde Föräldrakraftdagarna på mässan i Älvsjö på tisdagsmorgonen, med en kraftfull uppmaning till politiker att skapa jobb för personer som har funktionsnedsättningar.
– Man överlever inte om man inte känner sig behövd och har en roll att fylla i familjen och i samhället runt omkring, sa hon.

– Jag blev arg när jag läste senaste numret av Föräldrakraft med rubriken ”Inga nya initiativ från regeringen”. Det instämmer jag verkligen i, sa Signhild Arnegård Hansen i en kommentar till en rapport om att utanförskapet inte har minskat för de personer som står längst från arbetsmarknaden.

Hon påminde om att personer med funktionsnedsättningar inget hellre vill än att arbeta, men ofta inte får chansen.
– Det finns inget väl fungerande system som gör det möjligt för företag att anställa. Visst finns lönebidrag men hela arbetsgivaransvaret ligger kvar hos företaget. Ingen arbetsgivare törs ta det långsiktiga ansvaret eftersom man får beslut om lönebidrag som bara sträcker sig över ett halvår.

För att arbetsmarknaden ska fungera för de mest utsatta behövs ett nytt system, där arbetsgivaransvaret ligger någon annanstans än på företagen som skapar arbetena, menar hon.
– Jag och min man funderar på en del egna initiativ för att hitta en mellanform, sa Signhild Arnegård Hansen som dels driver familjeföretaget Svenska Lantchips, dels är ordförande för Svenskt Näringsliv.

Hon betonade hur viktigt det är att driva på politikerna i frågan.
– Det är ett samhällsansvar att lösa detta, man kan inte lägga hela ansvaret på företagen. Det handlar inte om att företagen är ointresserade av att skapa dessa jobb, men som företagare måste man ta ansvar även för alla andra anställda, sa Signhild Arnegård Hansen.

Tyvärr är media inte så intresserat, konstaterade hon.
– Men vi försöker påverka så mycket vi kan i direkta kontakter, sa Signhild som betonade hur viktigt det är att alla människor får en plats i samhället och får känna sig behövda.
– Man överlever inte om man ine känner sig behövd och har en roll att fylla i familjen och i samhället runt omkring.

Signhild Arnegård Hansen kom till Föräldrakraftdagarna tillsammans äldste sonen Rickard, 21 år, som själv hade begärt att få följa med. I sitt invigningstal berättade hon mycket gripande om hur hennes egen familj lyckas skapa ”en positiv spiral” trots sonens funktionsnedsättning till följd av en förlossningsskada.

Hon avslutade ingivningstalet med att påminna alla föräldrar i publiken om att styrka skapas från svaghet.

– Enda sättet att skapa styrka är att övervinna svagheter, sa Signhild Arnegård Hansen vars tal följdes av en lång uppskattande applåd.

Föräldrakraftdagarna är en betalkonferens som pågår under tisdag och onsdag. Konferensen äger rum på Stockholmsmässan parallellt med mässan Ett Bra Liv till vilken det är fri entré.