Ställer ut tolkningar av Gustav Klimt

Vill du få en glimt av sommaren mitt i allt snöslask? Då ska du skynda dig till Västernorrland. Där tolkar Specialklassen vid Örnsköldsviks folkhögskola konstnären Gustav Klimt. Färgstarkt.

– Det har varit fantastiskt lyckat, besökarna baxnar när de ser elevernas målningar, säger Kristina Stålnacke, ansvarig för speciallinjerna.

Varje år gör Speciallinjen för personer med begåvningsmässiga funktionsnedsättningar ett så kallat ”konstdyk”, ett fördjupningsarbete där en särskild konstnär studeras lite närmare. Projektet avslutas sedan med en utställning. Kristina Stålnacke var den som startade traditionen för tio år sedan.

– Att visa upp sina alster och att få uppskattning får varje människa att växa. Utställningen bjuder inte bara på en estetisk upplevelse utan även på intressant kunskap.

Den österrikiske konstnären Gustav Klimt levde mellan åren 1862 och 1918. Ett av hans berömda verk är ”Kyssen”. I sin levnadsteckning överraskar han med att ha haft ”14 ungar på byn”, vilket gav upphov till diskussion bland eleverna.

– Ja, det är många frågor som har dykt upp längs vägen, även varför Gustav Klimt aldrig gifte sig och varför han gjorde så många erotiska bilder. Det är viktigt att reflektera kring detta och sätta in det i sitt rätta sammanhang, till exempel hur det såg ut geografiskt och politiskt på den tiden då Gustav Klimt levde.

Alla elever har varit med och skapat bilder utifrån sina egna förutsättningar. Ibland har de hjälpts åt med att färdigställa en bild. Ett av verken fick till och med en egen inofficiell titel, Tillsammans är ett sätt att finnas till.

– Sedan har vi en och annan deltagare som man nog skulle kunna kalla för fullfjädrad konstnär, säger Kristina Stålnacke.

Exempel på andra konstnärer som närstuderats på Örnsköldsviks folkhögskola genom åren är Cornelis Vreeswijk, Frida Kahlo, Sigrid Hjertén, John Bauer, Ivar Arosenius samt Vincent van Gogh.