Svensk succéstart i Sotji

Paralympics är större än någonsin – och det går bra för Sverige. På måndagen tog Helene Ripa det första blågula guldet i ett Paralympiskt vinterspel sedan 1994.

42-åriga Helene Ripa, som kör med en benprotes, började satsa på längdskidor först för tre-fyra år sedan.

För två år sedan kom hon med i landslaget och i går knep hon Sveriges första guldmedalj i Sotji – i sitt allra första Paralympicslopp som längdskidåkare (hon var faktiskt med som simmare i Barcelona 1992), på distansen 15 kilometer klassiskt.

– Det är helt ofattbart. Jag har störtbölat. Jag blev så fruktansvärt glad. Jag kände att jag hade silvret redan efter två varv. Men jag trodde inte att jag skulle klara guldet, sade en överlycklig Helene Ripa till SVT Sport.

Tidigare under måndagen tog blinde längdskidåkaren Zebastian Modin, tillsammans med ledsagaren Albin Ackerot, överraskande bronset i 20 kilometer klassiskt för personer med synnedsättning. Zebastians favoritdistans är sprint, så många blev förvånade när han slog till redan på långdistansen.

– Jag siktade in mig på bronspengen idag, men egentligen trodde jag inte alls på medalj på den här sträckan, sade Zebastian Modin efter succéloppet.

Måndagens två medaljer gör att Sotji-spelen, som inleddes i lördags, redan är en succé för svensk del. Och det finns chans på fler medaljer, bland annat åker Zebastian och Helene stafettloppet tillsammans på lördag.

En medaljfavorit som har haft en tyngre start är landslaget i rullstolscurling, anförda av skippern Jalle Jungnell. Efter en inledande seger mot Finland har laget åkt på tre raka nederlag, men det återstår mycket av turneringen och det är definitivt för tidigt att räkna ut svenskarna.

Kälkhockeylandslaget har inlett med en brakförlust, hela 1-10 mot storfavoriten Kanada och därefter förlorat en jämn match mot Tjeckien efter straffavgörande. Men eftersom Sverige knep en poäng mot tjeckerna har man ändå semifinalplatsen i egna händer – så länge man vinner dagens match mot Norge under ordinarie speltid.

Den enda svensken som inte har inlett tävlingarna ännu är Linnéa Ottosson Eide, som tävlar i sittande slalom och storslalom. Hon inleder med slalom först på fredag.

Redan nu står det klart att spelen i Sotji kommer att slå tidernas publikrekord – och det med råge. Redan i söndags hade det sålts 287 000 biljetter till de olika tävlingarna, en bra bit över det gamla rekordet på 57 000 biljetter från Vancouver 2010.