Tillgänglighet i fokus på Leva & Fungera

När blir Göteborg en stad för alla? Frågan ska debatteras på Leva & Fungera i Göteborg på första mässdagen den 16 april. Här berättar vi mer om seminariet om tillgänglighet. Plus att vi bjuder på ännu fler tips om vad som visas på mässgolvet under tre dagar.

 

Frågan som ska besvaras i april: När får vi en stad som är tillgänglig?

När blir Göteborg en stad för alla? Vad kan riksdag och regering göra för att få fart på tillgänglighetsfrågan?
Frågorna ska besvaras i de seminarier som anordnas av Färdtjänsten i Göteborgs stad under den första mässdagen.

Medverkar gör bland annat riksdagsledamoten Maria Lundqvist-Brömster (fp), lokala politiker samt Charlotte Wäreborn Schultz, tidigare chef för Svensk kollektivtrafik.

Maria Lundqvist-Brömster kommer bland annat berätta vilka nyheter som är på gång nationellt.
Göteborgspolitikerna får ge besked om vad en tillgänglig stad innebär och när Göteborg kan nå dit.

Även handikapprörelsen medverkar och är representerad av Henrik Erlington som är utredare på HSO.

Charlotte Wäreborn Schultz ger sin syn på hur kollektivtrafiken ska kunna växa och bli mer tillgänglig.

 

Lär dig mer om konduktiv pedagogik

Foto

Intresset för konduktiv pedagogik växer och på Leva & Fungera finns möjlighet att lära sig mer om träningsmetoden.

Move & Walk är på plats för att puffa för denna träning som går ut på att lära känna sin kropp och förbättra och utveckla funktioner för att steg för steg uppnå en självständigare, enklare och roligare vardag.

Under mässdagarna kan man träffa Eszter Horváth Tóthné, grundare och vd för Move & Walk. Även regissören och författaren Lars Mullback är på plats för att berätta om sina egna erfarenheter av cp-skada och träning.

www.movewalk.se

 

Rehab med häst och terrängfordon hos anrika Frykcenter

Foto

I Värmland ligger det anrika rehabcentret Frykcenter som erbjuder rehabilitering för personer med MS, ryggmärgsskada, stroke eller hjärnskada.

– Hos oss kan man prova på olika aktiviteter i en trygg miljö med vacker natur. Ridning, skidåkning och bowling är några exempel, och vi har tillgång till fyrhjuliga terrängfordon, säger Åsa Valvik, verksamhetschef.
Rehabcentret har tre team bestående av sjukgymnast, arbetsterapeut, sjuksköterska, rehabinstruktör, fritidspedagog, psykolog, kurator och specialistläkare.

– Nytt för i år är att vi utvecklat teamarbetet ännu mer och jobbar mycket med rehabplaner.

På Leva & Fungera finns Frykcenter på plats för att svara på frågor.

www.frykcenter.org

 

Effektiv träning

Foto

Fysioline lanserar Thera-Trainer Tigo, en ben- och armtränare som kan anpassas efter varje persons behov. Enligt företaget ger apparaten den mest effektiva och säkra terapiträningen.

www.thera-trainer.de
 

Fem heta tips från Hjälpmedelsinstitutet

Foto

Några av de senaste kognitiva hjälpmedlen visas upp av Hjälpmedelsinstitutet på mässan. På plats finns även experter och utbildare inom förflyttning på plats som visar och berätta om metoder och HI:s utbildningar inom området

Ljudutjämningssystem – Den som pratar har en liten mikrofon och mottagaren har hörlurar. Systemet är trådlöst och förtydligar tal och rensar bort störande bakgrundsljud.

Smartpen – Pennan spelar in samtidigt som man antecknar. När man sedan pekar med pennan på ordet man antecknat, spelas ljudet upp från mötet vid samma tidpunkt man skrev ordet.

Milestone – enkelt, litet fickminne med klart ljud. Man kan ha fem olika mappar för att spara sina röstanteckningar. Det är lätt att lägga till ett nytt meddelande mellan två gamla. Knapparna är anpassade med olika färger för att enkelt hitta funktioner samt strukturera de olika mapparna. Röstanteckningarna kan sparas över till dator via USB. Fickminnet har ca 70 timmar taltid.

MEMO-active – en mindre variant av MEMOplanner, med digital kalender, pekskärm, anpassad tidsvisning och telefonfunktion. De två produkterna (MEMO-active och MEMOplaner) kan enkelt synkroniseras så att de innehåller samma kalenderinformation.

Premium Comai – program till mobiltelefon som innehåller flera olika funktioner. Med hjälp av en kalender kan man skapa överblick över dagens eller månadens aktiviteter. Det går att få påminnelser via ljud, film och foto. Det är möjligt att lägga in påminnelser direkt i mobiltelefonen eller via en dator. När en påminnelse ljuder och användaren bekräftar kan det sändas ett SMS till en annan mobiltelefon till exempel en anhörigs.

 

Många nya hörapparater

Det senaste inom hörapparater kan man se hos Din Hörsel på Leva & Fungera i april.
– Helt nya hörapparater är Verso från Resound, Alta från Oticon och Dream från Widex, berättar Lena Thelin, Din Hörsel.

Andra produkter som visas:
• Digisystem med DM-90 som kan användas som mottagare samt till mobil från Comfort Audio.

• Comfort Duett, en ny samtalsförstärkare från Comfort Audio.

• Compilot till mobil från Phonak.

• Ny Streamer till mobil från Oticon. Denna kan också anslutas till tv och minimikrofon.

• Unite produkter från Resound  som kan anslutas till tv, mobil, minimikrofon och streama ljudet direkt till hörapparaterna.

www.dinhorsel.se

 

Nya, lättare handcyklar

Foto

Handcykling blir mer och mer populärt som träningsform och utvecklingen av nya funktioner och modeller pågår hela tiden.  
Nytt från Woodstar för 2013 är en ny påhängscykelmodell med hjälpmotor från Stricker. Den är fem kilo lättare än föregående modell och har dubbelt så lång batteridriftstid.

– Nu kan man köra fyra mil med handcykeln och eftersom den nu drivs med litiumbatterier är den lättare att exempelvis lyfta i och ur bilen, säger Mikael Andersson på Woodstar som har handcyklar i många olika utföranden, både med och utan elektrisk motor.

www.woodstar.se

 

Koordination och balans

Foto

Posturomed är ett hjälpmedel från Fysioline för träning av koordination och balans. Apparaten har ett instabilt underlag som kan justeras. Den är avsedd för neurologisk och ortopedisk rehabilitering samt sensomotorisk träning.

www.bioswing.de

 

Maxad för flygresenärer

Foto

S-max Aviation från Micrologistic är särskilt utvecklad för trånga förhållanden i flygplan. Den smala sitsen och vridanordningen gör det möjligt att direkt flytta passagerare till flygplansstolen.

www.micrologistic.se