Unga rörelsehindrade missar än en gång rätten till daglig sysselsättning

Rörelsehindrade missar än en gång rätten till daglig sysselsättning enligt LSS, lagen om stöd till vissa funktionshindrade.
Unga med rörelsehinder missgynnas, säger Agnetha Mbuyamba, ordförande för RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.
– Att utestänga alla unga med rörelsehinder är inget annat än ett svek, säger hon.

I det förslag till ny lag som presenterades av LSS-kommittén i fredags finns en utökad rätt till daglig verksamhet för personer med psykiska funktionshinder.

Men utredarna är egentligen inte alls nöjda med detta.
– Det ska ses som ett steg på vägen till rätten till daglig verksamhet för samtliga som tillhör LSS personkrets och är beviljade aktivitets- eller sjukersättning, heter det i utredningen.

{loadposition incontent}RBU:s Agnetha Mbuyamba nöjer sig inte med att utredarna har en önskemål om ytterligare utökningar i framtiden:
– I ett välfärdssamhälle bör alla personer med funktionsnedsättningar ha rätt till en daglig organiserad aktivitet. Många unga med rörelsehinder saknar helt daglig sysselsätting och lever ofta i ett stort utanförskap. Att utestänga dessa från rätten till daglig verksamhet kan inte beskrivas som något annat än ett svek från samhället, säger hon.

En tidigare utredning visade att 70 procent av alla personer med omfattande funktionsnedsättningar saknade arbete.

LSS-kommittén säger att det är lämpligt att börja med att ge psykiskt funktionshindrade rätt till daglig verksamhet eftersom många av dessa tidigare har haft arbeten.
Cirka 10 000 personer ingår i denna grupp och LSS-kommittén räknar med att cirka 7400 personer kommer att få rätt till daglig verksamhet.
Den årliga kostnaden för detta beräknas till 495 miljoner kronor.

Vad det skulle kosta att ge även övriga grupper, däribland rörelsehindrade, rätt till daglig verksamhet har utredarna inte tagit reda på.
Ingenting sägs om när tiden kan vara mogen för att ge rörelsehindrade rätt till daglig verksamhet.