Ungdomsförbund laddar för storsatsning i Almedalen

Ungdomförbund inom handikapprörelsen laddar upp för en storsatsning på politikerveckan i Almedalen i sommar.
– Intresset för att vara med och påverka är betydligt större i år. Många har insett att vi kan göra mycket mer om vi är fler som samarbetar, säger Liinu Diaz Rämö, projektledare för En stärkt röst.

Åtta ungdomsförbund är engagerade i projektet En stärkt röst och därigenom har man hitta nya former för samarbete och gemensamma frågor att driva.

De hoppas nu kunna väcka nytt liv i frågan om en ny diskrimineringslag som förbjuder bristande tillgänglighet.

– På torsdagen, den 4 juli, planerar vi ett seminarium med alla partisekreterare inbjudna för att diskutera tillgänglighet. Vi vill veta hur partierna ställer sig till förslaget att ändra diskrimineringslagen, berättar Liinu Diaz Rämö.

Ungdomsförbunden som står bakom En stärkt röst anordnar även frukostträffar som är öppna för alla i Almedalsparken på onsdag och fredag.
– Frukostträffarna var väldigt uppskattade förra sommaren. Vi hade många medlemmar i våra organisationer och andra ungdomsförbund på besök. Även barn- och äldreminister Maria Larsson och några andra politiker kom på frukost.

– Vår tanke med frukostträffarna är att anordna en tillgänglig arena för erfarenhetsutbyte och nätverkande. Frukostpåsen är också tillgänglig eftersom innehållet är allergivänligt.

Liinu Diaz Rämö räknar med att En stärkt röst kommer att ha 40, 50 eller kanske ännu fler medlemmar på plats i Almedalen. Flest deltagare väntas Unga Rörelsehindrade ställa upp med, eftersom förbundet passar på att anordna sommarläger samtidigt.

– Alla förbund har tyvärr inte resurser att skicka några medlemmar men vi kommer att vara betydligt fler än förra sommaren, säger Liinu Diaz Rämö.

– Vi som arbetar med En stärkt röst vill samla så många som möjligt för att påverka. Därför ordnar vi även subventionerat boende under Almedalsveckan. Vi vill ge de verktyg som behövs för att underlätta.

– Det är viktigt för oss att ha Almedalen som en öppen arena där vi kan synas och ha goda chanser att påverka.

Är ni bättre förberedda för detta i år?
– En del av våra organisationer har varit väl förberedda även tidigare år och har en lång tradition av att göra saker i Almedalen. Andra har aldrig varit där. Med samarbetet inom En stärkt röst upptäcker allt fler att vi kan jobba tillsammans för att påverka och få mer gjort.

– Vi hittar också gemensamma frågor och den här sommaren är det viktigaste att få bristande tillgänglighet klassad som diskriminering.

För att satsningen på Almedalen ska synas extra bra kommer förbunden att trycka upp t-tröjor med en ny slogan om tillgänglighet och diskriminering.
– Vi har haft en slogantävling som slutar nu på fredag (26 april) där medlemmar och andra skickat in sina förslag på slogan till oss. På vårt nästa möte med styrgruppen kommer vi att ta fram ett vinnande bidrag och det kommer att pryda våra t-shirtar på Almedalen, säger Liinu Diaz Rämö.