Nyheter

”Upprörande att barn hålls inlåsta bland psykiskt sjuka vuxna”

Denna artikel handlar om


Annons
Annons för Misa

Partnerinformation från NKA
Att vara anhörig
Nya webbinarier om anhörigfrågor NKA-podden tipsar om stöd och strategier Samtalsgrupp kostnadsfritt stöd Fler tips på NKA:s egen temasida
Partnerinformation från Humana
Humana tipsar
Logopedens bästa råd!
När Josefin fick en son med autism valde hon att bli jurist
Parapepp inspirerar till aktivitet
Fler tips på Humanas temasida

 

Svenska Dagbladet avslöjade i helgen att barn blir inlåsta bland sjuka vuxna. Ofta beror det på att BUP anser att de berörda ungdomarna är alltför besvärliga att ta hand om. ”Upprörande”, säger Ylva Johansson, socialdemokraternas expert på vårdfrågor.

Svenska Dagbladet avslöjade i helgen att barn blir inlåsta bland sjuka vuxna. På flera platser blandas unga med psykiskt sjuka vuxna.
Enligt artikeln i SvD beror det oftast på att barn- och ungdomspsykiatrin anser att de berörda ungdomarna är alltför besvärliga att ta hand om.
Ibland flyttas dock ungdomar till psykiatrisk intensivvård eller slutenvårdsavdelningar för vuxna på grund av platsbrist.

 

– Vi tvingas ibland skicka över unga patienter till vuxenpsykiatrin, säger Eva-Britt Hallquist, verksamhetschef för BUP-kliniken i Stockholm till tidningen.
Skillnaden mellan barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin är ofta dramatisk.

– Den som tror att det inte är skadligt att vårda barn på vuxenpsykiatriska avdelningar har fel. Miljön och stämningen är inte anpassad för ett barn. Brutalitet är vardag på ett helt annat sätt än inom BUP, säger en ung kvinna till Svenska Dagbladet.

Barnombudsman Lena Nyberg säger att systemet med att låsa in barn bland psykiskt sjuka vuxna är ett brott mot FN:s barnkonvention.

Enligt Eva-Britt Hallquist kommer vårdformerna att ändras. Till SvD säger hon att ett förändringsarbete har inletts.

Beslut om tvångsvård och tvångsmedicinering av minderårig fattas genom att en läkare, efter att ha undersökt patienten, skriver ett vårdintyg. En läkare med specialkompetens måste sedan fatta ett intagningsbeslut inom 24 timmar.

I en uppföljande artikel på söndagen krävde både socialminister Göran Hägglund och socialdemokraternas sjukvårdsexpert Ylva Johansson en skärpning hos landstingen.
– Det är upprörande, sa Ylva Johansson.
Göran Hägglund hade dock inget snabb lösning på problemet:
– Ett väldigt stort arbete återstår innan vi får psykiatrin att fungera i alla dess delar, sa han till SvD.

Läs hela artikeln på SvD på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_832347.svd
 

 

Annons
Annons för Humana
Annons
Annons för Mo Gård
Annons
Annons för HEA Medical
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för CJ Advokatbyrå
Annons
Annons för Move & Walk
Annons
Annons för Särnmark
Annons
Annons för Tobii Dynavox