Veronicas prisas av kungen – ska nu inspirera hela EU

Bild på broschyr med Veronica Hedenmark.Nu ska Veronica Hedenmark inspirera företagare i hela EU. Hon har valts ut som enda svenska företagare att medverka i en europeisk kampanj om småföretagande under rubriken ”Small business, big ideas”. Samtidigt hyllas hon av Kungen.

Veronica Hedenmark och 33 andra entreprenörer från olika delar av Europa medverkar i en broschyr som ges ut i 34 länder på 21 olika språk. Broschyren har fått titeln ”Framgångens hemlighet – Tips från europeiska entreprenörer”.

Den 6 maj är hon inbjuden till en stor invigning i Bryssel. Hon ska också resa runt i Europa för att inspirera andra företagare.

-Det här är en fantastisk möjlighet att få lyfta fram personer med funktionshinder och deras rättigheter. Det är också ett utmärkt sätt att få visa upp den svenska modellen där personliga assistenter är en yrkesgrupp. I andra europeiska länder bygger den här typen av verksamhet på volontärer och en tanke om välgörenhet, till skillnad från i Sverige där jobbet som personlig assistent är ett riktigt yrke, säger Veronica Hedenmark.

Hon har länge arbetat för att vara en förebild för andra personer med funktionsnedsättningar, inte minst ungdomar.
– En drake stiger endast i motvind, är Veronica Hedenmarks motto.

Torsdagen den 29 april får Veronica ännu en fin utmärkelse – denna gång från H M Konungen. Totalt är det tre stipendiater som får ta emot 250 000 kronor vardera från Kungen under ett seminarium för 200 toppledare på Kungliga slottet. Pengarna ska användas till fortsatt utveckling i gott ledarskap.

– Jag älskar mitt jobb, det är en dröm att få använda den erfarenhet som min livssituation gett mig, till att hjälpa och förstå andra personer, att våga möta rädslan och vända den till en styrka istället, säger Veronica i en kommentar.

Varför det finns så få personer med funktionsnedsättningar på toppjobb, är en fråga som intresserar Veronica Hedenmark.

– Jag skulle vilja bidra till ett verkligt mångfaldstänkande. Jag skulle vilja kunna förmedla till en bredare allmänhet, att avsaknaden av personer med funktionshinder i det offentliga rummet inte beror på individernas funktionshinder, utan på samhällets ovilja att släppa in just dessa personer, säger Veronica Hedenmark.