”Vi vill öppna allas ögon” – Sexualitet i fokus på Hjälpmedel Öresund

Rörelsefrihet är temat får årets stora sydsvenska hjälpmedelsmässa – Hjälpmedel Öresund – som slår upp portarna på onsdag denna vecka. På programmet står bland annat en paneldebatt om sexualitet och funktionsnedsättning med bland annat Olle Waller (Fråga Olle) och Tina Nevin.

– Jag tror att vi kan riva barriärerna som finns idag och skapa ömsesidigt förtroende och öppenhet kring frågor om sex och funktionsnedsättningar, säger Annette Persson Hall som ansvarar för arrangemanget.

På utställargolvet på mässan finns även sexhjälpmedel detta år, framförallt genom företaget Spicymate som tillsammans med mässarrangören Hjälpmedelsteknik Syd försöka bryta ny mark på området.

– Intresset är oerhört stort och det ligger i tiden, säger Annette Persson Hall. Vi har inte stött på någon som är negativ till SpicyMate-konceptet utan alla välkomnar det med öppna armar och tycker att vi är modiga som vågar ta upp detta tabubelagda ämne.

Det är troligen första gången i Sverige som frågor om sex och funktionsnedsättningar lyfts fram lika medvetet och kraftfullt.

– Det är första gången för oss på Hjälpmedel Öresund och eftersom jag är gammal i branschen tror jag inte att någon annan har gjort något liknande tidigare heller, säger Annette Persson Hall.

– Detta är viktigt för mässan, vi vill öppna allas ögon, säger hon.

Mycket annat står på programmet under de två mässdagarna i Malmö. På mässans webbsida www.rorelsefrihet.se finns ett fylligt seminarieprogram.

Mässan har även ett Speakers’ Corner där olika utställare och organisationer tar upp aktuella ämnen.

Aktiva Tjejer från FIFH Malmö medverkar också på mässan liksom Svenska Signal- och Servicehundförbundet.

Det mesta är kostnadsfritt, dock inte paneldebatten ”Lev livet fullt ut” om sexualitet och funktionsnedsättningar som kostar 150 kronor. Mässan äger rum på Europaportren Kongresscenter i Malmö under 29-30 september.

Fakta om paneldebatten ”Leva livet fullt ut”
Onsdag 29/9 kl 16.00
I debattpanelen finns Tina Nevin, Auktoriserad Sexolog och Legitimerad Barnmorska, Olle Waller, sexualupplysare, Lena Wapner, Rehabiliteringsmedicinska Kliniken Orup, Legitimerad Sjukgymnast, Örjan Ekman, Individuell Människohjälp, Glenn Hanzen (pappa till ett barn med en grav CP skada) och personer med synskada, ryggmärgsskada och CP-skada. Moderator: Pamela von Sabljar.

Mer om mässan på www.rorelsefrihet.se