100 sidor nya möjligheter i höstens första Föräldrakraft

Det handlar om att flytta hemifrån, om empati, om jobb och om hjälpmedel som många inte trodde var möjliga.

Den 15 augusti 2013 utkommer Föräldrakraft nr 4 med teman om  assistans, vård, böcker och hjälpmedel. Och mycket annat. Denna utgåva är även officiell mässtidning för FRI 2013 i Malmö.

Här nedan kan du läsa mer om vad nya numret innehåller. Vill du ha ett eget exemplar? Beställ i så fall en prenumeration på den här sidan.

 

BILDREPORTAGE
Festen som bara blir större! Det handlar om Föräldrakrafts årliga mingel i Almedalen. I nya numret kan du kolla in ett bildsvep från kalaset som hade över 300 glada gäster.

LEDARE
Vi ger inte upp! Ledaren handlar om striden om LSS och andra stöd för personer med funktionsnedsättning. Dessutom: våra slutsatser efter debatten ”Vägen till arbete”.

KRÖNIKA
Har jag ett handikapp? Sören Olsson ställer frågan i sin nya krönika. Men det var sonen som först tog upp den känsliga frågan. ”Som förälder måste man man genomlida sina barns smärta varje gång de drabbas av människors brist på förståelse”, skriver Sören.

 

Bild

NYHETERNA
Nyhetssektionen ägnas helt åt rapporter och analyser kring debatten ”Vägen till arbete” som Föräldrakraft anordnade för tredje gången i Almedalen.

Några av rubrikerna:
> Optimisterna segrade till slut
> Nytt hopp om sysselsättningsgaranti
> Kräver avtal mot diskriminering
> KD vill ha headhunting
> H&M är Arbetsförmedlingens trumfkort
> Aktivitetsersättning ifrågasatt igen
> Frustrationen växer
> Varför hyllas Funkautredningen?

 

Bild

INTERVJUN
På tidningens omslag möter vi Ayla Kabaca som i vår intervju berättar om sin kärlek till sin syster Nesrin: – Hon är min idol. Om jag har slut på idéer ringer jag alltid Nesrin, berättar Ayla som är högaktuell som programledare för Barnens Allsång på Skansen.

 

Bild

LIVSSTIL & HÄLSA
Yoga som ger fokus och lugn. Roligt, spännande och avslappnande. Linda går på sin första yogalektion. Föräldrakraft följde med och fick många bra tips.
Dessutom: Yoga ett steg längre. Vi presenterar sex övningar som du själv kan prova.

 

NPF, NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR
Vår fasta sektion om NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, har denna gång en längre artikel om skolan samt några kortare nyhetsnotiser.
> Fler slås ut och blir hemmasittare
> För att lyckas måste du börja tänka på ditt eget kreativa sätt (Jacob Barnett)
> IT-företag anställer hundratals
> Utred ADHD snabbare

 

Bild

TEMA BÖCKER
Petra Nylén hittade till läsandet genom Lättläst-böcker. Men det måste förstås vara något som är intressant från början: – När jag fick låna Henning Mankell-böcker så kände jag att det var något för mig, berättar Petra.
Intresset för lättlästa böcker växer. De har funnits sedan 60-talet men är nu mer aktuella än någonsin, enligt branschen.

 

Bild

TEMA: HITTA RÄTT VÅRD
Sverige är bra på att forska fram nya behandlingar – men sämre på att se till att vi patienter får ta del av dem. I det här temat vill vi ge dig läsning som hjälper dig att hitta bästa möjliga vård – även om det handlar komplexa diagnoser där vården ofta saknar kunskap och metoder.

Dessutom: Kan ett gott skratt förlänga livet? Vi har följt med clowner på barnsjukhus.

Här är några av rubrikerna i detta tema:
> Humor som medicin
> Ludvig flyger till USA för vård
> Därför stoppas nya behandlingar
> Ställ vetgiriga frågor till läkaren
> Jonathans diagnos är ett mysterium
> Guide: Förebygg andningsproblem

 

Bild

TEMA HJÄLPMEDEL
Nästan 20 sidor med reportage, uppfinnare, användare, produktnyheter och specialsidor inför mässan FRI 2013 i Malmö den 9-10 oktober.

Jag kan göra saker jag aldrig tidigare gjort. Det berättar Lage Persson redan under den allra första dagen som användare av Bioservos nya, revolutionerande robothandske.

Ylva Dalén är sjukgymnasten som valde att bli uppfinnare. I sin fasta övertygelse om att alla barn utvecklas genom lek, uppfann hon en maskin som gör att alla kan hoppa och snurra, samtidigt som bentätheten stimuleras. Drivkraften har hon fått från sin dotter Nina, som om hon överlevt, sannolikt haft ett gravt rörelsehinder.

Fler artiklar på Tema Hjälpmedel:
> RBU kräver nya kompetenscenter
> Konduktiv pedagogik växer
> Besök oss på FRI 2013:
> FRI 2013: Mässkarta och utställarlista
> Nyheter på FRI 2013
> Intervju med Nora Sandholdt, skapare av webbplatsen ”Mamma pappa lam” och en av föreläsarna på FRI 2013.

 

Bild

PERSONLIG ASSISTANS: ATT LEVA SITT EGET LIV
Alla drömmer vi om att vi själva och våra barn ska få leva våra egna liv. En förutsättning är att man som ung vuxen har möjlighet att flytta hemifrån. Hur gjorde Fridas föräldrar? Och hur planerar Tobias, nu när hans assistans är hotad?

Fridas väg till eget boende. Frida Hånells föräldrar började tidigt planera för dagen då hon skulle flytta hemifrån. Tack vare noggranna förberedelser och förmågan att släppa taget, har Frida nu fått möjlighet att leva ett liv som andra.

Drömmen om att flytta hemifrån hotad. Intervju med Tobias Holmberg, ordförande för Unga rörelsehindrade.

Borta bra men hemma bäst. Efter nästan ett och ett halvt år på sjukhus i Buenos Aires och Stockholm har det blivit dags för Diamanda att få komma hem med hjälp av personlig assistans. Föräldrakraft har följt familjen Bento Holmström i deras återerövring av sin vardag.

Om du har förmågan att ”byta plats” får du mjukare händer. Prästen Lars Björklund ger sina bästa tips på hur man kan möta sina medmänniskor med empati.

 

Bild

IDROTT
Med förebilder inom laget. Tufft men bra för utvecklingen. Sveriges bästa rullstolsinnebandylag släpper fram barn och ungdomar i A-laget.

 

PLUS. Ett nytt avsnitt av Kalle och Hobbe, Kalendarium och ett 60-tal annonser hjälpmedel, assistans, skolor, kollo, utbildning och mycket annat.

Trevlig läsning!

PS. Du som vill beställa en prenumeration på Föräldrakraft kan göra det på den här sidan.