Nyheter

Antarktis nästa för Lars


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
Rullstolsäventyret från Casablanca till Stockholm gav mersmak.

 

Lugnet har knappt hunnit lägga sig efter den kraftmätning och uppvisning som det innebar att ta sig i rullstol från Casablanca till Stock­holm, Lars Löf­ström, legendarisk paralympier och äventyrare, har likväl redan satt upp ett nytt mål. Den här gången är det Antarktis som gäller. Och nu vill han ha sonen med sig.

Lugnet har knappt hunnit lägga sig efter den kraftmätning och uppvisning som det innebar att ta sig i rullstol från Casablanca till Stock­holm, Lars Löf­ström, legendarisk paralympier och äventyrare, har likväl redan satt upp ett nytt mål. Den här gången är det Antarktis som gäller. Och nu vill han ha sonen med sig.

När bestämde du dig för det här äventyret?
– Jag lovade min grabb när han var 13 år att han skulle få se pingviner i Antarktis, det var så det började. Vi åker båt dit och tar oss sedan med ”kite” till Sydpolen i farkost med skidor. Men först måste vi åka ned till Antarktis och antagligen bo på en forskningsstation, sedan får vi se hur vi tar oss fram till Sydpolen.

”Kite”-variant
Lars Löfström måste uppfinna en farkost som kan kan köra en mindre fallskärm.
– Farkosten måste klara extrema förhållanden, och vi behöver vara ett team som genomför det här, det handlar om överlevnad, och om navigering.

Till hjälp i utvecklingsarbetet har han sin kompis Carl-Gustaf Fresk, även han legendarisk paralympier, som kör isjakt.
– Vi har tävlat tillsammans i segling i Paralympics, och vi ska prova ut olika farkoster. Carl-Gustaf har en grej som kan gå på sand, med fast segel. Men nu gäller det att göra det på snö.

Hur långt har ni kommit i förberedelserna?
– Det är ännu initialt. En stor del handlar om att vi behöver pengar, kanske 5-10 miljoner kronor. Vi har ingenting än, men det får ge sig pö om pö. Inclusion Tour från Casablanca till Stockholm tog nio år att genomföra. Det är nästan så att man behöver arbeta med själva projektet för att hinna med. Jag hoppas på sponsorer och att det kanske kan bli en medieproduktion av något slag. Det verkar som att det finns positiva vibrationer där ute i samhället.

 src=
Lars Löfström.

Vällovligt syfte
Lars Löfström syftar bland annat på en aktuell teveserie.
– Nu går programmet Mot alla odds, utfallet av programmet kan man diskutera, men det är vällovligt att man vill visa på möjligheterna och att det går att sträc­ka sig så oerhört långt, säger han.

Att bege sig till Antarktis är förenat med stora risker. Varför gör du det?
– Jag vill gärna sträcka mig mot det som är min gräns, och helst bryta den. Jag har tävlat och satt världsrekord. Inclusion Tour var också ett sätt att göra det på. Om man känner att man har möjligheterna så är det svårt att inte ta vara på dem för att försöka bryta ännu en gräns.

Och den här gången ska du ha sonen med dig?
– Vi får se om det blir så att han kommer med, då måste han träna och vara så stark att han orkar lyfta både mig och rullstolen, skrattar Lars.

Lars är Sveriges första idrottslärare i rullstol. Just nu jobbar han dock på assistansbolaget Olivia.

Har du märkt av någon attitydförändring under dina år som lärare?
– När jag utbildade mig på 70-talet fanns ingen rullstolsburen idrottslärare i Sverige. Det fanns en skepsis – att jag ville bli idrottslärare var inte en klang- och jubelföreställning. Först fick jag bevisa att jag kunde gå igenom GIH, vilket många trodde att jag inte skulle klara. När jag visade att det gick, och att jag kunde arbeta som lärare, blev det ett annat ljud i skällan.

Har du några tips till blivande idrottslärare?
– Att vara öppen med de elever som har funktionsnedsättningar och ibland utesluts från idrotten. Det är viktigt att samtala med dem, och att tala med respektive sjukgymnast. +

 

ANNONSER
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
ANNONSER
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för Fremia
 • Annons för STIL
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Tidvis
 • Annons för Primass
 • Etac R82 Caribou tippbräda
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för Särnmark
 • Annons för HD Motion
 • Annons för JAG