Hjultorget har öppnat – äntligen en riktig hjälpmedelsmässa igen!

Den 18–19 maj äger Hjultorget rum på Kistamässan igen.
Därmed är det äntligen dags för en första större hjälpmedelsmässan, efter pandemins utbrott för drygt två sedan.
– Vi känner ett stort sug, folk har inte varit ute på länge, säger John Högberg, mässansvarig.

Förra gången inställt på grund av pandemi

För två år sedan var det också klappat och klart för hjälpmedelsmässan, som då skulle slå upp portarna i maj 2020. Men Hjultorget 2020 drabbades av samma öde som alla andra mässor under pandemin.

– Vi hade gjort allt klart med program och sålt ut platserna. Allt såg så bra ut, och så fick vi bara lägga ned allting, säger John med visst vemod.

Vad är nytt med Hjultorget 2022?

Nu är arrangörerna RG Aktiv Rehabilitering dock lika taggade som vanligt. Och det blir samma inriktning som tidigare år med mobilitet, fritid och aktiviteter.

Men det är ingen kopia av tidigare mässor (Hjultorget har funnits under nästan fyra decennier), utan en hel del har gjorts om bakom kulisserna.

Bland annat samlas alla föreläsningar i en enda stor sal, istället för att delas upp på flera mindre. Hallskissen över utställarna har också gjorts om en hel del, för att anpassas till de cirka 60 utställarna på bästa sätt.

Louise Hoffsten gästar

Hjultorget lockar i år även med Louise Hoffsten i programmet, och hon medverkar både som artist och i samtal på scenen, om bland annat hjälpmedel.

Föreläsningsprogrammet är framtaget tillsammans med Stiftelsen Spinalis och Aleris Rehab Station.

Jalle Jungnell kommer att dela med sig om framgångssagan Panthera, som han drog igång sedan han brutit ryggen 1976 i en racingolycka.

Olof Hammar sjunger opera, trots att det med hans brutna nacke inte borde vara möjligt, och han kommer tillsammans med arbetsterapeuten Terese Jonsson att berätta om sångens läkande kraft och även bjuda på musik.

Nya och högre hjälpmedelsavgifter är ett växande problem som kommer att uppmärksammas av DHR, i ett panelsamtal mellan Maria Johansson och Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges arbetsterapeuter.

Vad gör Parasport Sverige på Hjultorget 2022?

Hjultorget har alltid en rejält tilltagen aktivitetsyta. Detta anordnas av Hjultorget tillsammans med Parasport Sverige.

I år blir rullstolscurling ett dragplåstren till aktivitetsytan, där det blir frikostigt både med information om idrotter och prova på-möjligheter.

– Det passar väldigt bra att curling finns på plats med tanke på de svenska framgångarna i både OS och Paralympics, säger John Högberg.

Att prova på laserskytte kommer också att vara möjligt, även detta finns det stort intresse för efter svenska skidskytteframgångar. Medverkar gör Jonas Jacobsson som är bragdmedaljör och flerfaldig guldmedaljör.

Vilka utställare kommer till Hjultorget?

I många och mycket är det samma trogna utställare varje gång på Hjultorget. Några nya tillkommer, några försvinner, några har blivit uppköpte. Permobil köpte upp Panthera förra året, men båda företagen har trots detta var sin monter.

– Nästan alla stora aktörer är med som utställare, konstaterar John Högberg.

Se alla utställare på Hjultorgets webbplats.

En ny chans för bilanpassarna (efter alla magra år)

Företag som erbjuder bilanpassning har alltid varit en grundpelare på Hjultorget. Och så även i år – trots att många drabbats hårt av krisen för det statliga bilstödet.

– Det finns en handfull bilanpassare och fem av dem ställer ut i år. De har haft tuffa år och extra svårt att nå ut under pandemin, men nu har de chansen. Det här är deras viktigaste mässa, säger John Högberg.

I dagsläget har ingen myndighet bokat monterplats, även om arrangörerna gärna skulle se exempelvis Försäkringskassan på plats. Från Trafikverket kommer en hel delegation som besökare, för att studera utbudet av lösningar inom bilanpassning.

Även assistansbolag som Humana, Särnmark och en handfull ytterligare är på plats, och gläds över att äntligen få nå ut till potentiella kunder på mässgolvet. Men även i assistansvärlden har försämrade villkor lett till en utslagning, så att utställarna idag är färre än tidigare.

Kommer det att lanseras nya hjälpmedel?

Idéer och material för hjälpmedel utvecklas hela tiden, men exakt vilka nyheter som släpps på årets Hjultorget återstår att se.

– Jag vet att uppfinnaren Per Stjärnehag har mängder av nya saker på gång, säger John Högberg. Det ska bli intressant att se vad han kommer med i år.

Hans företag Handikappteknik utlovar, i utställarpresentationen, att man kommer att visa upp badrullstol, elscooter och SUP (sit up padleboard).

Testytan får besök av assistanshundar

Förutom den stora aktivitetsytan har Hjultorget även en speciell testyta. Där blir det möjligt att själv prova rullstolar, cyklar och fritidshjälpmedel.

På testytan blir det också uppvisning med assistanshundar.

David Lega slår ett slag för KD:s funktionshinderpolitik

Eftersom det är valår kan Hjultorget 2022 bli extra intressant. I dagsläget har dock bara Kristdemokraterna bokat utställarplats, men där kommer besökarna att möta ingen mindre än David Lega.

Vad kommer föreläsningarna att handla om?

Tre höjdpunkter:
Jalle Jungnell kommer att berätta hur han efter en racingolycka drog igång Panthera och började bygga världens lättaste rullstol.
Bengt Engström, expert på ergonomi och rullstolsanpassning, kommer att tipsa om hur man väljer rätt rullstol.
Hanna Isaksson och Anna-Carin Lagerström hjälper dig att komma igång med träning och goda matvanor.

När och var är Hjultorget 2022?

Hjultorget äger rum på Kistamässan den 18–19 maj 2022.
Mer information finns på hjultorget.nu

Arrangör är RG Aktiv Rehabilitering, som samarbetar med en rad viktiga aktörer som Parasport Sverige, Spinalis och Aleris Rehab Station.