Appar för hälsan

I flera år har appar för hälsan mest handlat om att mäta saker som puls, aktivitetsnivå och sömn, en trend som kallas livsloggning eller life tracking på engelska.

Föräldrar och assistenter kanske vill hålla koll på hur magen fungerar hos ett barn, en verksamhet kanske vill följa hur många utbrott en brukare får för att få ledtrådar till vad man kan förbättra eller se om förändringar gett någon positiv effekt.

Att under en period titta hur man funkar kan ge ungdomar och vuxna en större förståelse för sin egen hälsa och hur de kan påverka den.

För den som har en kronisk sjukdom kan appar vara ett praktiskt sätt att samla information som sedan kan delas med vårdpersonal för att förbättra behandlingen.

Men hälsoapparna är mer än att samla ihop data och göra om dem till snygga diagram. Vad sägs om blåsträning för att hålla lungorna i form, appar som hjälper till att lugna ner den som har ångest eller appar för att förbereda dig inför mag-tarm-undersökningar?

Företaget Alvio kommer under året att släppa sin nya produkt som är en blåsträningsapparat, astmamätare och ett iPad-spel i ett. Appen mäter barnets värden och kan till och med skicka iväg en varning till föräldern om lungfunktionen verkar försämras.

I det första steget riktar den sig till barn med astma, men varianter för andra tillstånd är under utprovning.

Att göra motion till något roligt även för dem som inte njuter av själva träningen är en annan tillämpning. Tillverkaren SixToStart skapade historia för ett par år sedan, när de släppten spelappen Zombies, Run! För att spela spelet måste du nämligen ge dig ut och springa eller gå på riktigt, med hörlurar på så du kan höra vad som sker i spelet.

Många som annars tycker det är trist eller meningslöst att ge sig ut och springa för att bara komma tillbaka hem igen samlar passionerat proviant, löser uppdrag och sprintar när rösten i hörlurarna varnar för förföljande zombiehorder.

Det finns numera många olika smarta klockor, armband och halsband att välja på. De kopplas till mobilen eller datorn, och det de flesta har gemensamt är att de har en inbyggd stegräknare.

FitBit Flex är till exempel ett justerbart armband som fungerar som stegräknare, ljudlöst alarm och sömnlogg. I FitBits egen app kan man dessutom skriva in saker som kost och se vad ens vänner gör. Man kan inte säga att användarna har nappat stort – än. Men trenden är stigande.

Textilindustrin förutspår en lysande framtid för smarta kläder. Kanske kan våra kläder om några år att förutse epilepsianfall, påminna oss om att dricka innan vi blir uttorkade eller varna oss när vi serveras mat vi inte tål?

INSTANT HEART RATE

Koll på pulsen

För: Android, iOS, Windows Phone

Pris: ca 15 kr, gratisversion finns

Länk: mini.nu/heartrate

Med Instant Heart Rate kan du mäta din puls med mobilens kamera och spara mätningen. Håll ett finger stadigt mot mobilens kamera så syns din puls som en kurva på skärmen. Bäst blir resultatet om du har blixt på mobilen eller surfplattan.

Du kan sedan spara mätningen, märka den med korta noteringar och följa hur din puls förändras över tiden. Även de pulskurvor du sparat går att se igen, som en sorts mycket förenklade EKGn.

FUNBEAT

Träning och fitness

För: Android, iOS

Pris: Gratis

Länk: funbeat.se

FunBeat.se är en av Sveriges största portaler för träning och fitness. I gratisappen kan du bland annat planera dina träningspass, välja låtlistor, se statistik över din träning och dina vänners träningspass. Du kan välja vad som ska visas på skärmen vid olika typer av pass.

FunBeat går att använda tillsammans med många pulsklockor och du kan även logga blodtryck och vikt. Det finns många träningsformer och möjlighet att göra egna träningspass, och FunBeats stora sociala nätverk är ett klart plus för träningsmotivationen.

TRACKNSHARE

Upptäck mönstret

För: iOS

Pris: ca 30 kr, gratisversion finns

Länk: trackandshareapps.com

TracknShare är en mångsidig app för att följa hur sömn, stress, smärta eller ångest förändras när du ändrar vanor. Välj vilka saker du vill följa och fyll i dem dagligen. Sedan kan du jämföra kurvor och upptäcka samband.

Får du jämnare humör när du tränar regelbundet? Sover du sämre av stress? Hitta mönstret och se vilka förändringar som hjälper. Det finns flera specialversioner av appen som är anpassade för särskilda ändamål, till exempel meditation, autism eller mage-tarm. Grund­versionen går att anpassa till de flesta behov.

ZOMBIES, RUN!

Spring för livet

För: Android, iOS

Pris: ca 50 kr

Länk: zombiesrungame.com

Zombies, run! har blivit ett av de mest populära träningsspelen i världen. Du sätter på spelet, tar på dig hörlurar och ger dig ut på din joggingrunda. En röst guidar dig och ger dig uppdrag i den post-apokalyptiska berättelsen medan du springer.

Hitta livsavgörande föremål, klara av uppdrag, lär känna karaktärer i berättelsen och intervallträna genom att sprinta ifrån uppdykande zombies. I mitten av april släpptes säsong 3 med nya avsnitt varje vecka i äkta TV-serie-stil. Six­ToStart har också ett spel för den som föredrar att gå, The Walk.

BREATHING ZONE

Andas långsammare

För: Android, iOS

Pris: ca 15–30 kr

Länk: breathing-zone.com

Att andas långsammare kan hjälpa mot nervositet, ångest och stress. Det är också effektivt mot en del sorters huvudvärk. Breathing zone visar med bild och ljud när du ska andas in och ut. Appen sänker sedan gradvis tempot till en takt du i förväg ställt in.

Du kan välja mellan olika ljud eller tystnad, och den enkla, färgglada figuren på skärmen ändrar storlek i takt med andetagen, och gör det enklare att fokusera.

ENDOSKOPIAPPEN

Inför undersökningen

För: Android, iOS

Pris: Gratis

Länk: mini.nu/endoskopi

Endoskopiappen innehåller information om olika undersökningar och ingrepp i mage och tarm, till exempel gastroskopi eller koloskopi. Läs om vad du får äta och dricka före undersökningen, hur den går till och vad som händer sedan.

Appen innehåller också möjlighet att ringa eller mejla till vissa endoskopienheter, och det går att lägga in påminnelser om till exempel fasta i mobilens kalender, direkt från appen.


YOUNG EPILEPSY

För tonåringen själv

För: Android, iOS

Pris: Gratis

Länk: mini.nu/youngepilepsy

Lär dig hur du fungerar, håll koll på möjliga triggers eller läs om aktuell forskning. I Young Epilepsy ställer du in om du är ungdom, förälder eller vårdgivare, och får tillgång till de funktioner som passar dig bäst direkt på förstasidan.

Du kan enkelt filma ett anfall och lägga in i din logg, ringa en akutkontakt, skriva EP-dagbok eller läsa mer om epilepsi. Du kan också e-posta loggen till din läkare eller lägga in medicinpåminnelser. En lättanvänd app på engelska som förhoppningsvis får många efterföljare inom andra områden.


MYCF

CF-loggen

För: Android

Pris: 7 kr, gratisversion finns

Länk: mini.nu/mycf

myCF är en helt nysläppt app för att följa träning, dagsform och allt annat som rör Cystisk Fibros. Appen hjälper dig att hålla koll på mediciner, övningar, tillväxt, möten, provresultat och mycket mer.

Du kan lägga in dina egna symtom, kontaktuppgifter, påminnelser om läkarbesök och mycket mer. I gratisversionen kan du göra det mesta, så du kan testa appen ordentligt innan du bestämmer dig. Gratisappen har annonser.


MEDIHAND

Passar medicinerna ihop

För: iOS

Pris: ca 50 kr

Länk: evidos.se/medihand

I MediHand kan du se information om dina läkemedel, räkna ut doser och kontrollera att medicinerna kan användas tillsammans. Det finns foton på olika mediciner och möjlighet att ställa påminnelser och räkna ut doser för receptfria läkemedel. MediHand hämtar information från de medicinska databaserna FASS och SIL.


OCARINA

Blås!

För: iOS

Pris: 7 kr

Länk: mini.nu/ocarina-smule

Blåsträning för att hålla lungorna i form blir lätt enformigt. Det finns många appar som kan göra blåsandet roligare, särskilt för barn.

Den klassiska ocarinan är en av de mest populära i genren. Du blåser helt enkelt mot mobilens mikrofon och trycker på skärmen för att spela på din digitala lergök. Liknande appar handlar till exempel om att blåsa upp ballonger, blåsa bort småkryp eller spela säckpipa.