Appar för skola och jobb

15 procent av eleverna i gymnasiet har kognitiva svårigheter – och det är där som apparna kan vara det perfekta stödet.

Bäst på kognitivt stöd

I projektet ”Teknikstöd i skolan”  har Hjälpmedelsinstitutet undersökt IT-hjälpmedel i skolan. Resultatet var delvis förvånande.

Visste du till exempel att 15 procent av eleverna i gymnasiet har kognitiva svårigheter, och att de oftast döljer dem i stället för att få hjälp?

Och att det som eleverna upplevde som en stor hjälp ofta var enkla saker som att lägga in sitt schema i mobilen med olika ämnen i olika färger, eller att någon tog sig tid att lyssna på vad de faktiskt behövde, och inte behövde, hjälp med?

Det är främst som kognitivt stöd apparna briljerar. Det kan vara allt från ett bra sätt att göra listor till en gemensam planeringsapp där olika personer får olika uppgifter.

I appen Trello flyttar du till exempel textremsor mellan olika listor, genom att peka och dra. Resultatet blir ungefär som en stor vägg med post-it-lappar, och du kan använda den till allt möjligt.

Appen ger dig och de personer du samarbetar med obegränsat med utrymme att skriva kommentarer, checklistor och lägga till personer till varje textremsa.

Trello kan användas till allt från att göra en dagsplanering till att hålla ihop stora projekt med många personer inblandade. Det visuella gränssnittet där du flyttar runt text gör att det är lätt att få en översikt.

På jobbet eller i skolan kan det vara mycket att komma ihåg. Påminnelser och listor använder de flesta av oss i någon omfattning, och det är bra att prova sig fram till ett system som fungerar.

Visst kan du ställa ett antal pipande larm i mobilen, men det stressar kanske mer än det hjälper, och det finns bra alternativ.

Har du provat att ha påminnelser som en ljudinspelning, en bild, eller en lista med symboler för olika uppgifter?

En del påminnelseappar har möjlighet till larm som är extra diskreta eller har trevligare ljud än de som följer med i mobilen. Personligen blir jag hellre påmind om att ta en paus av min favoritmusik än av ett gällt pip som inte ger sig.

Fördelen med att göra listor i en app i stället för på papper är att du kan ha flera listor inskrivna och så växla mellan dem. Det finns många appar att skriva listor med.

I appen Simple List Pro ser du rubriken på alla dina listor på förstasidan, tillsammans med staplar som visar hur mycket du kryssat av på varje lista. Det kan vara ett sätt att hålla koll på vad du behöver jobba mer på, eller se hur mycket du redan gjort.

I appen 30/30 finns en visuell timer som visar hur lång tid som är kvar på den aktuella uppgiften, och vad som kommer härnäst. Det kan du använda för att till exempel lägga in tid för vila, tidsbegränsa tråkiga uppgifter eller påminna dig själv om att fortsätta med nästa sak på listan när du är klar med något.

För dig som har svårt att läsa kan OCR i mobilen (”Optical character recognition” eller bokstavsigenkänning) fungera som komplement till talböcker och ljudinspelning av läroböcker, instruktioner eller annan information.

Du fotograferar en textsida med mobilen, låter appen omvandla fotot till text och får texten uppläst med TTS, ”Text till tal”.

Det är enkelt att använda OCR till att läsa upp texter, men det tar ganska lång tid, både att ta bilderna och själva omvandlingen till text i mobilen.

Några tips är att:

• Använda en app som förstår svenska

• Fotografera utomhus, i dagsljus och utan skarpa skuggor

• Hålla sidan så platt som möjligt (här är det bra att vara två)

• Fotografera sidan rakt framifrån

• Lägga in texterna minst 30 minuter innan mobilen ska läsa upp dem, det tar tid för appen att omvandla bilden till text

En bra svensk uppläsarröst är förstås också viktig. iOS har en inbyggd svensk röst som låter riktigt bra.

För Android behöver man ladda ner en separat TTS-app, gå in i appen och köpa en svensk röst och sedan gå till mobilens huvudinställningar och välja sin TTS-app som förval för uppläsning av text. Det låter kanske mer krångligt än det är, och du behöver bara göra det en gång.

Skolstil är en enkel skrivapp med inbyggd uppläsarröst som är tänkt att användas för skrivträning. Appen används också ofta av dyslektiker som snabbt vill kolla att de skrivit rätt. Det finns helt enkelt inget rätt eller fel sätt att använda appar som hjälpmedel. Om det hjälper, då funkar det.

Du som lär dig bäst genom att lyssna kan ha stor nytta av en inspelningsapp med möjlighet att göra anteckningar. AudioNote är ett exempel på en app som fungerar på olika sorters mobiler och där du kan flytta dina inspelningar från mobilen till en dator. AudioNote fungerar som en elektronisk penna.

Om du trycker på ett ord i dina anteckningar startas ljuduppspelningen automatiskt från det stället. Du kan skriva nya anteckningar samtidigt som du lyssnar, spola framåt och bakåt och förstås lyssna igenom hur många gånger du vill.

För jobb där du behöver spara information från möten eller skriva protokoll ger AudioNote dig möjlighet att skriva alla anteckningar i efterhand, så att du kan delta i möten i lugn och ro, utan att behöva skriva samtidigt som du deltar.

I en pdf-noteringsapp som iAnnotate kan du göra anteckningar och rita direkt i ett dokument. Det är något som många studenter använder sig av. iAnnotate kan också läsa upp texten med hjälp av TTS.

Det kan vara bra att ha någon att bolla med, någon som kan hjälpa dig att se hur just du kan få större nytta av mobilen. Det kan vara en vän, någon annan som använder mobilen som hjälpmedel, en arbetsterapeut eller något annat proffs.

Det viktiga här är inte teknikkunskapen, utan att ta reda på hur du funkar, vad du behöver och vad du inte behöver. Att ha en massa appar att hålla reda på kan snarare bli stjälp än hjälp.

Att börja använda mobilen som hjälp­medel handlar mycket om att skapa nya vanor, och det tar tid. För att lära sig en ny påminnelsefunktion behövs kanske bara några minuter, men det behövs veckor, ibland månader, innan hjälpmedlet är självklart i vardagen.

Tänk därför på att ta en sak i taget. Börja med en app och använd den ett tag innan du börjar med nästa. Om du börjar med många appar samtidigt kanske det slutar med att du ger upp allihop, eller som ordspråket säger: Bättre en app i handen än tio i mobilen.

 

10 smarta appar

30/30 lägger till tidsvisning till din att-göra-lista, ScanThing kan fotografera en sida och läsa upp den för dig och med Trello har både du och kollegorna alltid er planering synlig. Föräldrakraft har valt tio hjälpsamma appar för jobb och skola. Vilken blir din favorit?

Voice Alarm

Spela in påminnelser

För: Android

Pris: Gratis (annonsfinansieras)

Länk: mini.nu/voice-alarm-android

Med Voice Alarm spelar du enkelt in röstmeddelanden och anger vilken tid de ska spelas upp som alarm. Appen kan användas både för att spela in korta påminnelser och för återkommande händelser. Det finns möjlighet till snooze. Voice Alarm är gratis men visar annonser.


Trello

Planera och dela uppgifter

För: Android, iOS, Windows8, dator med webläsare

Pris: Gratis

Länk: www.trello.com

Trello är ett intuitivt sätt att planera och strukturera allt från dagens uppgifter till företagsprojekt. Skriv en lista med uppgifter. Dra dem till rätt tid. Lägg till personer som ska medverka, bilder, anteckningar och annat. Det fungerar lite som att flytta ”post-it”-lappar mellan olika kolumner.

Skolstil

Ljudar medan du skriver

För: Android, iOS

Pris: ca 40 kr

Länk: skolstil.se

Skolstil ljudar när man trycker ner bokstäverna, och läser upp ord och meningar vartefter man skriver. Det finns möjlighet att ställa in vad som ska läsas upp. Gränssnittet är enkelt och talsyntesen låter bra. Appen även användas för att lyssna igenom att man skrivit det man tänkte.

Simple List Pro

Se hur långt du kommit

För: Android

Pris: ca 10 kr, gratisversion finns

Länk: mini.nu/simple-list

Gör olika listor med uppgifter och kryssa av det du är klar med. På förstasidan visas en stapel för varje lista, där du enkelt ser hur långt du kommit. Visuellt, enkelt och intuitivt, och det är skönt att se hur mycket som faktiskt är klart redan. Finns också som gratisversion med annonser.

PicAlarms

Bildpåminnelser med snygg snooze

För: Android

Pris: Gratis

Länk: mini.nu/picalarm-android

PicAlarms är en app för att ställa in alarm. Larmet har både ljud och bild, och om man väljer snooze syns en tidsstapel som visar hur lång tid det är kvar tills appen ringer igen. Man kan ha återkommande larm på olika dagar och tider och lägga in egna foton eller bilder man laddat hem från internet.

iAnnotate

Anteckna direkt på dokumentet

För: Android och iOS

Pris: ca 80 kr

Länk: www.branchfire.com

iAnnotate är en pdf-läsare, men förutom att läsa kan du också göra egna anteckningar, rita och stryka under i texten. iAnnotate fungerar även med Word- och PowerPointdokument. Med en talsyntesapp till Android eller iOS inbyggda tal kan du även få texten uppläst.

 

30/30

Fokusera på uppgiften

För: iOS

Pris: Gratis

Länk: 3030.binaryhammer.com

Skapa att göra-listor och ändra dem enkelt med gester. Välj färger och ikoner, och bestäm hur lång tid varje sak på listan ska göras. Starta sedan timern, och 30/30 visar dig vad du ska hålla på med nu, hur länge till och vad som kommer härnäst. En intuitiv app som går fort att lära sig och är lätt att tycka om.

ScanThing

Ta ett foto och lyssna

För: Android

Pris: ca 30 kr

Länk: mini.nu/scanthing

Med ScanThing har du en portabel textscanner i mobilen. Ta ett foto av en textsida, markera vad du vill läsa och låt mobilen omvandla fotot till text. Omvandlingen från foto till text kräver internetuppkoppling. ScanThing fungerar med din valfria TTS-app. ClaroSpeak är en bra TTS-app som fungerar på svenska.


iStudiez Pro

Struktur på pluggandet

För: iOS, MacOS

Pris: ca 20 kr, gratisversion finns

Länk: istudentpro.com

Lägg in ditt skolschema i appen, gör anteckningar och lägg till påminnelser om läxor och prov. iStudiez  Pro har en inbyggd kalender där du kan se ditt schema visuellt. Den visar vad du har för lektioner, var du ska vara och vilka dagar du har uppgifter som ska göras. Olika typer av lektioner har olika ikoner.

AudioNote

Stödord som index

För: Android, iOS, MacOS, Windows

Pris: ca 30 kr

Länk: www.luminantsoftware.com

Spela in det som sägs samtidigt som du gör anteckningar, skriver stödord eller ritar figurer. Dina anteckningar fungerar som indexering av inspelsningen. Tryck på en del av anteckningen för att starta uppspelningen från rätt ställe. Bra för dig som lär dig bäst genom att lyssna!