Assistansbeslut bör fattas inom 4 månader – JO kritiserar kommun

Kommunen tog 14 månader på sig att besluta om personlig assistans för ett barn. Nu får Pajala kommun ”allvarlig kritik” av JO Thomas Norling för den långsamma hanteringen. JO anser att 3–4 månaders handläggningstid är ett rimligt riktmärke.
Kommunen: Ärendet var komplext
Kommunen hävdade att den långa handläggningstiden var ”motiverad med hänsyn till ärendets komplexa karaktär, vårdnadshavarnas brist på intresse för boendealternativ och en mycket svår personalsituation inom kommunen”.
JO betonar i ett beslut den 15 oktober 2024 att kommunen har ett ansvar att hela tiden driva ärendet framåt, och fatta beslut inom rimlig tid, även för komplexa ärenden. Det kravet gäller även om den enskilde beviljas andra insatser under handläggningstiden.
JO kritiserar även att ärendet inte har dokumenterats på det sätt som lagstiftningen kräver. Dokumentationsbristerna har medfört att det inte har gått att följa handläggningen och att se vilka åtgärder som nämnden har vidtagit. Bristerna har även försvårat JO:s granskning.
Lagen kräver snabb och rättssäker handläggning
Hur lång tid får handläggningen då ta?
Det finns ingen bestämmelse som reglerar inom vilken tid en nämnd ska fatta beslut med anledning av en ansökan om insats enligt LSS. De generella bestämmelserna om ärendehandläggning i förvaltningslagen är dock tillämpliga. Det innebär bl.a. att ett ärende ska handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts (se 9 § FL), skriver JO i beslutet.
”Det ligger i sakens natur att beslut i ärenden enligt LSS är av stor betydelse för den enskilde. Det är därför angeläget att nämndens handläggning av sådana ärenden sker snabbt, effektivt och rättssäkert i enlighet med bestämmelserna i förvaltningslagen.”
3–4 månader rimligt riktmärke
JO har tidigare uttalat att en handläggningstid på 3–4 månader är ett rimligt riktmärke för personlig assistans.
”För att en längre handläggningstid ska anses godtagbar krävs att det föreligger omständigheter som kan motivera det. Förklaringsbördan bör här ligga på nämnden. Är det fråga om ett komplext ärende där en rad utredningsåtgärder varit nödvändiga kan en utredningstid om 7–8 månader vara nödvändig.
För att godta längre handläggningstid ”krävs typiskt sett att det varit fråga om ett ärende där en mer omfattande utredning varit nödvändig. Det krävs också att nämnden hela tiden har bedrivit ett aktivt utredningsarbete. Den enskilde ska inte behöva vänta så länge på ett beslut i sitt ärende annat än i mycket speciella undantagsfall.”
Kommunens ansvar att det finns personal och kompetens
Personalbrist är inget skäl till längre handläggningstid, enligt JO.
I kommunens ansvar för att driva ärendet framåt ”ligger att att säkerställa att förvaltningen har förutsättningar för att handlägga ansökningar om personlig assistans korrekt och utan dröjsmål. Det innebär att det är nämnden som måste se till att det finns tillräckligt med personal och att personalen har den kompetens som krävs för uppgiften.”

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.