”Att se sina barn ha det bra gör att man slappnar av och mår bättre själv”

Therese Hermansson, mamma till Lukas, 11 år med Ushers syndrom typ 1, från Högsjö i Södermanland, besökte familjevistelsen i Uddevalla.

Lukas är döv från födseln men har Cochleaimplantat som kompenserar mycket av hörselnedsättningen. Han har också ett begränsat synfält, särskilt i mycket ljusa eller mörka förhållanden, samt balanssvårigheter.

Redan första kvällen träffade Lukas en ny kompis.

– Allt är bra här, men det som hittills varit roligast är att att bada i poolen och att träffa nya vänner, berättar Lukas.

Mamma Therese tycker att det bästa med familjevistelsen är att träffa andra som vet hur det är.

– De förstår hur det är och man får så goa kramar. Man behöver inte säga så mycket. Det är skönt.
Therese tror att det är viktigt att hitta sätt att må bra när man hela tiden får kämpa för att ens barn ska få det bästa.

– Jag är van att kämpa och vara bitchig, men visst kan det vara tufft ibland. Hela samhället är en stress, och för oss som redan har en full ryggsäck är det ännu tuffare. Det är svårt att hinna ta hand om sig själv.
 


Lukas och Hannes går den taktila tipspromenaden tillsammans. Man ska känna på saker som ligger i en ihopsydd tygpåse. ”Tandborste. Skitenkelt!” säger Lukas.

För att koppla av och återhämta sig ägnar hon sig åt sin stora hobby, pyssel.

– Jag gör smycken och håller på med scrap booking. Skapandet är ett andningshål. Liksom att försöka tvinga mig själv att inse att allt inte måste vara ”tiptop” alltid.

Hon är jätteglad att även storebror Rasmus som är 15 år har valt att följa med denna helg. Han och mellansyster Ida, 13, har redan hunnit lära känna andra syskon.

– Rasmus har redan sagt att ”detta borde vi göra oftare”. Att se sina barn ha det bra gör att man slappnar av och mår bättre själv.

– Jag har jobbat med min stress under lång tid och tänker fortsätta med det genom att försöka leva lite mer i nuet och glädjas mer åt små saker. Jag tar med mig en skön känsla hem.