Attendos satsning på börsen hyllas av analytiker

Attendo värderas till en halv miljon per anställd när koncernen inom kort börsnoteras. Det är billigt tycker många analytiker som ser börspremiären som en ny chans att tjäna pengar.

Spänningen i börsvärlden stiger nu när det blivit klart att riskkapitalägda omsorgsjätten Attendo börsnoteras den 30 november.

Företaget säger samtidigt att man siktar på fortsatt hög tillväxt på 7 procent årligen. Målet är att om tio år vara Europas största privata vårdbolag.

Koncernen värderas till cirka 8 miljarder kronor i samband med noteringen – nästan lika mycket som den årliga omsättningen eller 10 gånger mer än vinsten.

Omräknat per anställd så är Attendos värde cirka 570 000 kronor.

Men värderingen är låg, enligt kommentarerar i affärspressen senaste dygnet. Flera analytiker säger att aktien kommer att stiga i värde.

Bland de investerare som stödjer börsintroduktionen finns den populära aktiefonden Digner & Gerge som blir ägare till 7,5 procent av de aktier som kommer ut på marknaden.

Värderingen av Attendo är pressad av de senaste årens debatt om vinstförbud inom omsorg, vård och skola.

Samtidigt är beslutet om börsnotering en tydlig signal om att näringslivet inte längre tror att det blir något vinstförbud.

Nya aktieägare måste förstås vara medvetna om att den pågående vinstutredningen ändå kan leda till sämre tider för privata omsorgsföretag.

Attendo ägs idag av riskkapitalbolaget IK som behåller en tredjedel av aktierna. Attendos styrelse och ledning äger en fjärdedel av bolaget. Aktieinnehavet för vd Henrik Borelius värderas till 327 mkr, för Ammy Wehlin 87 mkr och Margareta Nyström 58 mkr.