Attentions rekommendation: flytta från Göteborg om du vill ha vård

Göteborg är som ett u-land när det gäller neuropsykiatrisk vård, skriver Henrik Ragnevi, Attention Göteborg i ett öppet brev till Socialdepartementet. ”Flytta härifrån” är hans råd till drabbade patienter.

Situationen är ohållbar för patienter som har exempelvis ADHD, skriver föreningen i brevet till Socialdepartementet.

En av de vanligaste frågorna till föreningen ordförande Henrik Ragnevi är  vart man ska vända sig för att få rätt vård.
– Jag tvingas informera om att de i bästa fall kan få en utredning inom tre år. Ifall de inte kan tänka sig att betala för utredningen privat eller kan åka till en av de orter som har kortare kötid. Oavsett vilket alternativ som man väljer kommer det förmodligen kosta mellan 10 000 och 15 000 kronor, antingen i kostnad för den privata läkarvården här i Göteborg eller i kostnaden för resor.

Vårdgarantin fungerar inte
i Göteborg hävdar föreningen.
– För att få resor betalda måste du få en specialistvårdsremiss. Någon sådan har inte skickats från psykiatrin inom Göteborg på över två och ett halvt år. I teorin är det möjligt att få denna specialistvårdsremiss, men i praktiken är det omöjligt.

Henrik Ragnevi skriver i sitt brev till Socialdepartementet att Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska medvetet bryter mot vårdgarantin.
– Det är fruktansvärt frustrerande att hela tiden förklara för de människor som hör av sig till mig att de inte kan räkna med att få någon som helst hjälp i Göteborg och det bästa de kan göra är att flytta härifrån om de inte har råd med privat vård. För i dag är det uppenbarligen så att denna grupp i Göteborg, men även på många andra håll i landet, själva ska betala sin egen vård. Först för en utredning då väntetiderna är alltför långa. Vill de sedan ha rätt medicinsk behandling ska de betala för läkarkostnader och för resor till en annan ort.

Attention Göteborg har en webbsida på http://attention.vgl.se