2 kommentarer

 1. Tyvärr blir ”vanliga” gruppboenden institutioner när personal inte vill engagera sig och skapa meningsfull tillvaro för brukare. Dessa blir av ren tristess ledsna eller utåtagerande, precis som små barn gör när de behöver uppmärksamhet. Vad händer då? Jo medicinering. Senaste fallet jag hörde om var för ett år sedan. Det var en nära släkting, en ung person. Det var flera på boendet som medicinerades.

  Det är de som fördelar boendeplatser som har det största ansvaret – att matcha rätt. Det är så klart oerhört viktigt att varje individ hamnar på rätt plats där denne kommer att få sina behov tillgodosedda. Det kan vara platsen, boendets utformning, personalens styrkor och vilja att engagera sig, de övriga boenden (grannar) där deras diagnoser fungerar ihop samt att de har någorlunda samma intressen… Egentligen bör man titta på alla dessa faktorer.

  I en av Sveriges största städer sitter personer som har ansvar för detta men vars kompetens kan ifrågasättas. Man hämnas genom att erbjuda boende som uppenbart inte borde passa, bara för att kollegan har dålig erfarenhet av släkten till den sökande, eller för att man tagit illa upp någon fråga, eller rent av för att man kan. Det är svårt det här med makten.

  På den positionen borde sitta en eldsjäl som verkligen matchar på riktigt. Alla vinner på rätt matchning – inte bara sökande själv utan blivande grannar, personal, chefen…

  Vidare borde en grupp regelbundet kontrollera boenden, genom besök (oanmälda) samt genom enkäter till sökanden samt anhöriga/god man.

  Då hade risken till vantrivsel och kränkande behandling minskat.

 2. Pingback: Riksföreningen JAG gör musikvideo • Riksföreningen JAG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *