Barnboksdebutant: Böckerna blev min räddning

Jag tror knappt att det är sant. Äntligen har jag fått ja från ett förlag. Det är januari månad och ute biter kylan, men i mitt inre sprider sig värmen. En fantastisk lycka.

Tio år har gått sedan jag förlorade min syn och nu är jag mer än övertygad om saken. Att blindheten är en enorm styrka. Utan tvekan bidrar jag med saker andra inte kan. Och boken jag ska få skriva, är om något bevis på detta.

– Jag kommer nog att behöva ligga mycket på sjukhus. Därför måste jag lära mig att läsa före jul.

Så sa jag i första klass. Redan då började jag vänja mig vid sjukdomen. Barnreumatismen jag fått som treåring. Ofta låg jag veckovis på sjukhus. Ibland tvingades jag använda rullstol. Ögonen drabbades av iriter och påföljden blev synskador.

– Du är den absolut tuffaste eleven jag någonsin haft, brukar min gamla lärare Eva säga.

Ofta berättar hon om mig för sina elever. Tar mig som exempel på att bara man vill så är ingenting omöjligt. Ja och visst är det så. För innan jullovet i ettan kunde jag faktiskt läsa.

Att se förbi hinder och fånga fördelarna har jag försökt göra sedan dess. Och skrivandet och läsandet har absolut varit räddningen i kampen mot sjukdomen.

Jag minns tillbaks. Hur jag som liten dagligen låg i en sträckställning för att benen inte skulle krokna. Mamma läste högt ur Pippi Långstrump och Barnen i Bullerbyn. Inte konstigt att jag blivit en sådan Astrid Lindgrenfantast.

Tidigt började jag författa egna små berättelser. Starkt influerad av Astrids figurer lät jag fantasin flöda. Jag satt som fastklistrad vid mitt skrivbord och jag älskade det. Glömde helt bort att jag inte kunde vara ute och stoja som de friska barnen. Författardrömmarna spirade för fullt.

Åren gick och med de förvärrades min synskada. Den ödesdigra sommaren 2002 inträffade det jag länge fruktat. Ut och in på sjukhus for jag, men synen gick inte längre att rädda. Tack och lov för litteraturen den sommaren. Jag bokstavligen grävde ner mig i talböcker. Snart lärde jag mig punktskrift och det var så häftigt att upptäcka. Blindheten skulle aldrig någonsin kunna ta vare sig skrivandet eller läsandet ifrån mig.

Som nyblind utbildade jag mig till journalist. I samma veva skickade jag iväg mitt första bokmanus. Men motvindarna ven. Manuset blev refuserat och det var inte lätt att slå sig fram som blind journalist. Jag fick höra hur en chef på Sveriges Television sa till mig att sådana som jag inte var välkomna som programledare i tv-rutan. Jag blev förstås både ledsen och arg. Men bestämde mig för att omvandla ilskan till kämpaglöd.

I dag är blindheten en del av mig. Fast inte bara det. För oavsett vad folk tycks tro, är jag övertygad om att min funktionsnedsättning är en tillgång. Och bokdebuten är definitivt ett resultat av detta.

Berättelsen om den busiga valpen Trubbel som ska bli ledarhund, kom till mig i samband med att jag fick min första ledarhund. Snabbt möttes jag av mycket frågor. Framförallt från barn. Vad var det för konstig hund jag hade? Hur beter man sig mot en ledarhund? Hur tränas de?

Självklart skulle jag skriva om det. Vombat förlag, som jag nyligen hade etablerat kontakt med, nappade direkt. Och det var alltså den där kalla januaridagen som allt tog fart. Jag, förläggaren och illustratören träffades och när vi skildes åt undrade jag om jag förstått rätt. Jo, det var sant. Jag skulle få ge ut en bok. Min dröm hade gått i uppfyllelse.

Anna Bergholtz
www.Annasvision.se