Bengt Eliasson värvas av assistansjätten

Liberalernas riksdagsledamot Bengt Eliasson lämnar riksdagspolitiken och tar plats i styrelsen för Särnmark Assistans.

”Vill använda mina erfarenheter”

Han tillträdde nya styrelseuppdraget 1 oktober 2022, samma dag som han lämna in passerbrickan till riksdagshuset.

Bengt Eliasson har varit Liberalernas talesperson i funktionshinderfrågor, och varit starkt drivande i frågor om bland annat LSS, ekonomisk trygghet och bilstöd.

Att bli ny ledamot i styrelsen för ett av landets största assistansbolag beskriver han så här:

– Det är en dröm som går i uppfyllelse för mig, att få använda min kunskap och mina erfarenheter till att hjälpa exempelvis företag, intresseorganisationer eller föreningar som kämpar för personer ed funktionsnedsättningar, att navigera rätt, berättar Bengt Eliasson.

Pionjärer inom personlig assistans

Han konstaterar att Särnmark är ett av de bolag som var först ut med personlig assistans.

– Tillsammans med bland andra independent living-rörelsen och pionjärer som Bengt Westerberg och Inger Wästberg bidrog Särnmark till att skapa personlig assistans, en bedrift som förändrat livet för många och inte kunnat gå mig förbi, säger Bengt Eliasson.

Hoppas kunna stärka assistansen

I sin nya roll hoppas han kunna hjälpa till att stärka den personliga assistansen.

– Det är lätt att glömma att personer med funktionsnedsättning ofta var fångar i sina egna hem tills LSS-reformen trädde i kraft och branschen personlig assistans kunde växa fram. Men de senaste åren har LSS urholkats allt mer. Nu ser vi äntligen några positiva indikationer på förändring tack vare utredningen Stärkt rätt till personlig assistans, men vi behöver fortsätta att ta strid för att alla personer i behov av personlig assistans ska ha samma rätt som alla andra att leva sina liv, inte bara överleva, säger Bengt Eliasson.

Läs mer i pressmeddelandet från Särnmark.