Bestic – en cool robot vid matbordet

Bestic är en ny måltidsassistent för brukare som vill äta själva men av olika anledningar har funktionsnedsättningar i sina armar.

– Särskilt barn tycker att denna lilla robot är väldigt cool och den skapar en stark känsla av självständighet och värdighet när man enkelt kan äta sin mat själv, säger Catharina Borgenstierna på Bestic AB.

Än så länge finns inte Bestic i standardsortimentet hos Hjälpmedels­centra­lerna, men det är ändå möjligt att ansöka om att få den förskriven. Pris­­lappen ligger annars på cirka 40 000 kronor.

Hur har reaktionerna hittills varit?
– Det har varit många positiva reaktioner, för att den är liten, lätt och smidig. Den passar bra in i bordsmiljön eftersom den har en känsla av en vanlig hushållsutrustning. Många barn tycker den är väldigt ”cool”.
– Det stora värdet med en måltidsassistent är just att den bidrar till självständighet, värdighet och frihet, säger Catharina Borgen­stierna.
– De flesta tycker att det är bra att enkelt kunna styra hur snabbt man vill äta, när man vill äta och i vilken ordning man vill äta potatis, kött etc.

Sten Hemmingsson är både uppfinnare och ägare av Bestic. Produkten uppstod ur Stens eget behov av en måltidsassistent och detta behov har sedan utvecklats tillsammans med många andra brukare i Sverige och Holland som varit med och utvärderat produkten

Sten fick själv polio när han var 15 år gammal, vilket förde med sig svåra skador i armar och skuldror. Ändå har han lyckats jobba inom industrin som bland annat projektledare och VD.

För några år sedan insåg Sten att han skulle få svårt att klara ätandet.
– Att vara tvungen att bli matad påverkade alltför mycket min självständighet och självkänsla. Eftersom jag inte var ensam om problemet sökte jag efter något bra hjälpmedel men fann inget som passade mina behov, berättar han.

Tillsammans med Ann-Louise Norén på Chalmers och Robotdalen i Västerås utvecklades produkten Bestic, för vilken det nu finns stora framtidsplaner. +

Mer om Bestic finns på www.bestic.se