Besvikelsen som barnläkare tände Karl Grunewalds engagemang

”Som färdig läkare i Lund 1949 ville jag bli barnläkare och lära mig allt om barn. Men jag upptäckte snart att var det fråga om ett barn med hjärnskada var det inte mycket hjälp vi på barnkliniken kunde erbjuda.”
Så beskriver Karl Grunewald bakgrunden till sitt engagemang och omfattande arbete för personer med utvecklingstörning, i den nya boken ”Från idiot till medborgare”.

Det var en tid av förfärande omänsklighet. Men det var verklighet för inte alls länge sedan, här i Sverige.

Karl Grunewald har skrivit en spännande bok med en unik inblick vardagen i Sverige för unga och gamla med utvecklingsstörning, en bok som säkerligen blir en klassiker.

Boken ”Från idiot till medborgare. De utvecklingsstördas historia” som utkom i veckan tar läsaren med till verklighet som känns avlägsen men som ändå är vår nutids historia.

LÄS ÄVEN: Karl Grunewald: Att övertyga blev mitt livs innehåll

Det var tänkt som en kortfattad bok om hur barn och vuxna med en utvecklingsstörning hade det förr i vårt land. Karl Grunewald ville skriva en kortfattad bok för att den skulle hinna läsas av föräldrar, personal och andra engagerade. Det visade sig vara omöjligt, konstaterar författaren i förordet.

Resultatet blev istället en tjock volym på cirka 500 sidor. Men tack vare de välskrivna textern och de många bilderna, pressklippen och citaten känns boken inte alls svårläst.

Snarare får man en stark känsla av att vilja veta mer, när man bläddrar i boken, som dessutom har en vacker och inbjudande formgivning. Även om vi på Föräldrakraft ännu inte har hunnit läsa hela boken kan vi konstatera att innehållet är både viktigt och spännande.

Karl Grunewald, född 1921, var tidigare medicinalråd och chef för Socialstyrelsens byrå för funktionshindrade. Han var en av de drivande krafterna i omvandlingen från anstaltsvård till social service under andra halvan av 1900-talet.