Brister i skydd hotar nu personlig assistans och andra LSS-verksamheter

Kommer fackförbundet Kommunal att stoppa assistans och andra LSS-verksamheter på grund av brister i skyddsutrustningen? Vi fortsätter att följa nyhetsflödet om hur coronaviruset påverkar personer med funktionsnedsättningar. Här är de senaste nyheterna.

Assistansverksamheter kan skyddsstoppas

Kommunal kan komma att kräva skyddsstopp i assistansverksamheter om det saknas skyddsutrustning, säger Marie Boström till webbsajten Assistanskoll. Hon är öppen för att assistenter alltid använder t ex munskydd om det finns en stark oro för smittspridning. – Då får man lösa det och inte säga att assistenten inte får ha munskydd, säger hon till Assistanskoll.

Kommunal: Vi är beredda att skyddsstoppa LSS-verksamheter

Situation inom äldreomsorgen och LSS är allvarlig. Kommunal är beredda att lägga skyddsstopp, skriver Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal i en debattartikel i Dalarnas tidning. ”Personalen vittnar om avsaknad av personlig skyddsutrustning, information och beredskap på äldreboenden, i hemtjänsten och inom LSS. Det är oacceptabelt. Nu tar Kommunal på sig hårdhandskarna för att skydda liv och hälsa. Att lägga ett skyddsstopp är alltid sista utvägen, men Kommunals ansvar är för våra medlemmar,” skriver Kommunals ordförande.

Kommuner vill inte erbjuda LSS till sommargäster

Låt oss tillfälligt slippa erbjuda LSS-insatser, hemtjänst och hemsjukvård för de som inte bor året runt i våra kommuner. Det vädjar elva kommunstyrelseordförande i Bohuslän ett brev till socialminister Lena Hallengren.

Aftonbladet: Rättigheter riskerar försvinna i krisen

I en ledare i Aftonbladet varnar tidningen för att rättigheter enligt LSS kan försvinna under krisen: ”Besöksförbud har införts i gruppbostäder. Frågan är knappast enkel, men en sak är mycket enkel; något lagstöd för att införa besöksförbud på boendena finns inte.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *