Datorprogrammet som gör det enklare att ha assistans

Enklare, snabbare och säkrare. Datorprogrammet Aiai från Kaustik i Göteborg tar sikte på att förenkla administrationen av personlig assistans. Och det spelar ingen roll om du har pc eller Mac, mobiltelefon eller iPad.
– Administrationen blir mycket mindre tidskrävande, säger Erik Ljungberg, som tagit initativ till att utveckla programmet i samarbete med assistansföretag, brukare och assistenter.

Erik är själv rullstolsburen och i behov av assistans på grund av muskeldystrofi. Han har egen erfarenhet av assistans ända sedan LSS-reformen infördes 1994.

För några år sedan hoppade han av från Digital Illusions där han arbetade med tv-spelsproduktion och drog därefter igång företaget Kaustik. Idag har han sällskap av tre programmerare och utvecklare som också är delägare.

– Vi sökte fonder och starta eget-bidrag och jobbade för slavlöner, men vi såg att det skulle gå att bygga en affärsidé på produkten. Det började med att jag skulle förenkla min egen assistans, men jag märkte att det var något som saknades på marknaden generellt. Alla körde med papper och penna.

Hur känns det när ni nu har lyckats?
– Det är jättehärligt att känna att man kunde identfiera ett problem som jag själv hade och sedan upptäcka att det fanns en större marknad som hade behov. Det är också skönt att ha varit först ut på marknaden och sedan visa att man har den bästa produkten och är mest konkurrenskraftig.

– Det känns också jättekul för mig att kunna visa för andra som är i min situation, som knappt kan lyfta handen till skrivbordet, att man kan skapa och driva ett företag framgångsrikt. De visar att det är idén och viljan som är det viktiga – fysiken och det man behöver hjälp med kommer i andra hand.

Programmet har anpassats på många olika sätt för att passa olika användare.
– Att vår produkt riktar sig till personer med funktionsnedsättningar gör det extra intressant. Systemet måste fungera även för den som är blind eller för den som har svårt att läsa. Vi har tagit hjälp av experter på kognition på Göteborgs Universitet och jag vill tro att vi anpassat systemet för ”alla”.

Arbetet med Aiai präglas av ständig utveckling. Inför Kaustiks deltagande på mässan Leva & Fungera i april sliter man med att ta fram nya ”appar”, specialversioner av Aiai för mobiltelefonen iPhone och läsplattan iPad.
– Våra resurser räcker inte till för att realisera alla idéer vi har, utan vi måste skynda långsamt, men inför mässan vill vi bli klara med de nya apparna.

Blir det enklare att använda Aiai som en app?
– Absolut blir det enklare och vi har även hittat nya finesser som man kan möjliggöra på en iPad. Det kan till exempel bli enklare att skapa en journalhantering, vilket kanske blir ett krav från Försäkringskassan nu när assistansföretag måste ha tillstånd. Det är ett av de viktigaste argumenten för att använda Aiai – att det blir enklare att uppfylla de krav som Försäkringskassan ställer, säger Erik Ljungberg.