De kan hjälpa elhockeyn att lyfta

Elhockey lockar allt fler unga med rörelsehinder. Problemet är att utvecklingen hämmas av brist på hjälpmedel. I sommar får frågan ett lyft när tunga politiker som Gustav Fridolin, Maria Larsson och Gunnar Axén ställer upp i elhockeymatcher.

Ett exempel på elhockeyns framgångar är att FRI 2013 på Malmömässan i oktober anordnar en spännande match med Malmölaget Electric Griffins.

– Electric Griffins vann den danska ligan. På tre år har de gått från att starta till att vinna allt! De spelar en helt otroligt trevlig hockey med mycket passningar och rörelse, säger Annette Sandström, ansvarig för mässan.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, statsrådet Maria Larsson och utskottsordföranden Gunnar Axén spelar alla elhockey i sommar.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, statsrådet Maria Larsson och utskottsordföranden Gunnar Axén spelar alla elhockey i sommar.

 

Elhockey får också extra uppmärksamhet under politikerveckan i Almedalen i början av juli. Där anordnar RBU matcher mellan Eskilstunalaget Tuna Tanks och olika politikerlag.

Matcherna lockar tunga politiker som Gustav Fridolin (MP), barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) och socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M), som alla har lovat ställa upp tillsammans med en lång rad partikollegor.

Fler politiker lär hoppa på, så det kan bli en riktig elhockeyfest den 1 juli mellan klockan 13 och 16.

Bakgrunden är att RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, vill visa att det krävs bra hjälpmedel för att kunna leva ett aktivt liv.

– Det är en stor brist att barn med rörelsehinder saknar rätt till fritidshjälpmedel och inte ens kan få en cykel anpassad i många delar av landet. Att kunna leka och ha en aktiv fritid är en viktig del av livet för barn, säger Henrik Petrén på RBU.

Elhockeyn växer trots att det är en lång startsträcka för att starta upp, främst beroende på att spelarna eller föreningen måste köpa in stolar för mer än 80 000 kronor per styck.

RBU hoppas att rätten till fritidshjälpmedel ska utökas. Några förbättringar när det gäller fritidshjälpmedel är dock inte på gång på det politiska planet.

– Syftet med våra elhockeymatcher i Almedalen är att frågan ska väckas. Om man som politiker får en chans att själv prova på ökar förståelsen för att man kan vara aktiv trots begränsad rörlighet, då blir frågan om fritidshjälpmedel inte lika abstrakt längre, säger Henrik Petrén.