”Den bästa present jag kan få”

Författaren Sören Olsson får Glada Hudik-teaterns supporterklubbs hederspris 2014.
– Den bästa present jag kan få, säger Sören Olsson.

Han tilldelas stipendiet med motiveringen ” Sören Olsson har tack vare sin son Ludvig kommit att sprida ett värmande engagemang och stödjande insikter om personer med funktionsnedsättningar, om deras och deras närståendes livsvillkor. I krönikor och föreläsningar når han många i samma situation: Föräldrar som – mot såväl ofrånkomliga svårigheter och kränkande fördomar – kämpar för sina barns bästa.”

– Det känns fantastiskt! Om en månad och fyra dagar fyller jag 50 år och det här är den bästa present jag kan få! Och att få komma hit till Hudiksvall och se premiären av föreställningen Trollkarlen från Oz är också fantastiskt roligt! säger Sören Olsson.

Han fortsätter:
– Allas lika värde oavsett kön, hudfärg eller funktionsnedsättning bör vara en självklarhet nu 2014 men det är det inte och därför är Glada Hudikteatern så värdefull. Men det är något som alla kan ta strid för!

Sören Olsson kommer under det kommande året förutom att fortsätta skriva krönikor för tidningen Föräldrakraft, även att påbörja inspelningen av den tredje och sista filmen om Sune, ”Sune i fjällen”, och som utspelar sig i Åre/Östersund. Annat som står på agendan är ett nytt samarbetsprojekt inom genren barn- och ungdomslitteratur, men exakt vad är ännu inte officiellt.

– Jag lockas av utmaningen att hitta en ny sorts berättarton.

Glada Hudik-teaterns supporterklubbs hederspris utdelas till en person som på olika sätt medverkar till att förändra människors sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda.

– Det är en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati. Supporterklubben är en ideell förening som samlar in medel för att stödja teaterns fortsatta verksamhet och utveckling. Vi anordnar även sommarläger på Forsa Folkhögskola, och det är öppet för alla teaterintresserade personer med intellektuell funktionsnedsättning att ansöka om att delta i lägret, säger ordförande Anders Åbom.

Han arbetar till vardags som utredare inom Ljusdals kommun och har en mångårig erfarenhet från att ha jobbat som sjukgymnast inom barnhabiliteringen i Gävleborgs län

– Flera av skådespelarna har jag känt ända sedan den tiden, det är jätteroligt att ha fått följa dem så länge. Att Glada Hudikteatern arbetar med både normalstörda och utvecklingsstörda ihop, ser jag vidare som en kraftfull solidaritetshandling!

Priset är en guldbagge som formgetts av glaskonstnären och keramikern Lena Andersson från Karsjö utanför Järvsö i Hälsingland, och delas ut varje år. Tidigare har författaren, journalisten och programledaren Filip Hammar, samt före detta VD’n för Ica och grundare av projektet ”Vi kan mer” Kenneth Bengtsson, fått priset.