Den här kan Amanda köra själv

Båttillverkaren Hanterbara båtar hann inte börja serietillverka sin senaste skapelse med bogramp och stora öppna ytor, som nu går under namnet Fred 25, förrän försäljningen började. Famil­jen Tholén köp­te själva prototypen redan i höstas.

Fredrik Tholén och Susanna Larsson fick upp ögonen för Hanterbara båtars pro­totyp och demonstrationsexemplar på Leva & Fungera-mässan förra året. Båten hade mycket av det som familjen letat efter. Den breda bogrampen och de stora plana golvytorna skulle ge dottern Amanda goda chanser att fritt röra sig i båten med sin rullstol – och i framtiden kanske hantera den helt själv.
– Vi är väldigt nöjda. Förutom storleken är det bra att Amanda själv kan hantera båten, komma i och ur, och manövrera. Här kan du med rullstol komma runt styrpulpeten, vilket är unikt. Vi har aldrig sett det någon annanstans. Ska man kunna vara självständig så är det en nödvändighet.

Intresse sedan länge
Båtintresset har funnits inom familjen under lång tid.
– Vi, eller i alla fall jag – nu har jag fått med mig övriga – har alltid gillat hav och båtar. Vi har redan haft en annan anpassad båt, norska Pioneer Multi, som också har bogramp. Tack vare den har jag sluppit att lyfta och bära Amanda, men man kan inte sköta den själv om man sitter i rullstol. Den har varit bra, men ju äldre Amanda blir, desto större krav på självständighet ställer hon. Och det är något vi stödjer, säger Fredrik Tholén.
Den tidigare båten var en öppen plastbåt med styrpulpet. Den nya båten är en aluminiumbåt med större motor och med andra sjöegenskaper.

Har hunnit med en provtur
Familjen fick båten i september förra året, och har inte hunnit använda den så mycket. Men en provtur har Amanda, 13, varit ute på.
– Vi provade den utanför Stockholm, det ösregnade, säger Amanda Tholén.
Har du frågat pappa om du kommer att få köra båten själv?
– Nej, inte än, men det ska jag nog göra, säger hon.
Båten har redan utrustats med ett extra­tillbehör, en lift.
– Vi utrustade den med extra kranlift där bak för att göra den ännu mer tillgänglig för vår dotter. Med liften kan hon ta sig i och ur båten själv med hjälp av en sladdburen fjärrkontroll, säger Fredrik Tholén.
Liften gör det även möjligt för Aman­da att helt själv ge sig iväg på en sim­tur, sitsen går att styra så att den hamnar 50-60 cm under vattenytan. Därifrån kan hon simma och bada, tills hon vill in i stolen igen.
– Liften kan Amanda även använda för att komma upp på högre bryggor, men då får någon lyfta hennes rullstol, säger Fredrik Tholén.
När Fredriks sambo, Susanna Lars­son, var på Leva & Fungera senast frågade hon tillverkaren om det var möjligt att få båten med en lift. Hennes fråga stimulerade till ytterligare utveckling av produkten och under försäsongens två stora båtmässor har liften visats som tillbehör.
Serietillverkningen samt val av utombordsmotor hjälper till att hålla nere priserna, och leverantören anger en prislapp en bra bit under miljonen.

Räknar med stor användning
Fredrik Tholén räknar med att få stor användning av båten, inte enbart för sin dotter. Fredrik Tholén och Susanna Larsson var med och startade företaget Amanda Assistans som idag har ett 40-tal brukare och cirka 300 användare.
Idag är Fredrik och Susanna anställda på företaget, men kanske är det dags att starta en ny verksamhet.
– Båten lämpar sig för att göra organiserade utflykter på havet för människor i rullstol, till exempel fisketurer som hittills alltid varit stängda för rullstolsburna. Jag har länge retat mig på alla dessa skeppare som säger att de har fisketurer för alla olika grupper. Kan man inte rulla ombord har man inte gjort turerna öppna för alla. Något sådant har vi tankar på att kanske utveckla, säger Fred­­rik Tholén.