Det händer på Funka för livet i september

Funka för livet i Karlskrona i september har ett fullmatat innehåll med allt från kultur till idrott.
Bland föreläsarna finns kända namn som Aron Anderson och Mikael Anderson. Men en höjdpunkt blir också att se och höra Malin Ovesson från Ronneby, TV-kändis från ”Outsiders” på Kanal 5.

– Jag vill gärna puffa för vårt aktivitetstorg där prova-på-aktiviteter och uppvisningar äger rum. Bland annat finns möjlighet att prova olika handikappidrotter eller att köra hinderbana med rullstol. Varför inte prova paracykel eller racerunners eller kolla på uppvisningsmatch i handikappinnebandy? säger Eric Gröön, projektledare för mässan.

Bland utställarna bjuds också på många tips för ett aktivt liv, inte minst i montrarna för Handikappidrottstorget med Sisu, Blekinge Handikappidrottsförening och Furuboda Idrottsförening.

Många hjälpmedelsleverantörer är på plats och visar upp allt möjligt – från mobilappar till senaste nytt på rullstolsfronten.

– Invacare visar upp sin nya aktivstolen Attract från Küschalls K-serie som är till för alla, oavsett ålder, som vill ha en stol med obehindrad rörlighet, i kombination med extra styrka och elegans, säger Eric Gröön. Den nya rullstolsdesignen utgår från mottot ”No Limits”, vilket gör den lämplig även för de mest extrema rullstolsanvändarna.

Flera myndigheter är på plats och beredda att svara på frågor och hjälpa till.
– Karlskrona kommuns funktionstödsförvaltning visar upp i stort sett hela sin verksamhet så ett besök hos dem under mässan blir säkerligen mycket givande. Dessutom presenterar de sina dagliga verksamheter i föredrag och på aktivitetsytan, säger Eric Gröön.
Ett besök hos Landstinget Blekinges Hjälpmedelcenter kan också löna sig. Medarbetarna där är beredda att utföra enklare service på bland annat rullstolar, rullatorer och permobiler – på plats.

Försäkringskassan lyfter fram sitt nya sätt att hjälper personer med funktionsnedsättningar.
Det handlar om det nya arbetssättet ”En enklare vardag” som innebär att man har sex kundlöften: en kontaktperson, stöd till föräldrar, förenklade och samordnade uppföljningar, kortare väntetider, plan för elever på gymnasiet och en enklare digital kontakt.

Digitala hjälpmedel finns också att se och prova bland utställarna. Ett exempel är nya kokboks-appen Matglad. Den som behöver lite extra hjälp kan använda appen i en telefon eller surfplatta för att planera, handla och laga mat. Appen kan även användas som stöd för personal.

Vad tror du själv blir bästa dragplåstret på mässan?
 – Sedan många år arrangeras Festival Spezial i Blekinge och i år har vi förmånen att inkludera kulturfestivalen i Funka för livets utbud. Festival Spezial är kulturfestivalen som sätter fokus på kultur och eget skapande för barn, unga och vuxna med särskilda behov. Uppträden med musik, konst, diktläsning och teater är inslag under festivalen som arrangeras under första mässdagen, säger Eric Gröön.

Inspirationsföreläsningarna med Aron Anderson och Mikael Andersson får man betala en slant för att gå på, men i övrigt är föreläsningarna kostnadsfria.
– Vi har ett par lokala föreläsare som vi tror kommer locka många, bland andra organisationen med säte i Karlskrona, Makt i Media, som kämpar för allas möjlighet att vara delaktig i digitala medier. Dessutom Malin Ovesson från Ronneby, känd från Kanal 5:s ”Outsiders”, som föreläser om att leva med tvångssyndrom, säger Eric Gröön.

Missa inte torgen:
Föreningstorget – med lokala intresseorganisationer.
Folkbildningstorget – med lokala studieförbund.
Idrottstorget – med Blekinge Handikappidrott, Sisu Idrottsutbildarna och Furuboda IF med flera.
Biltorg – med Autoadapt, Permobil och Bilinredarna.

Mer infowww.karlskrona.funkaforlivet.se