”Det känns i magen när folk tycker att man kunde låta bli att leva”

Med en rullstol byggd som en likkista vill assistanskooperativet begrava uttrycket ”jag dör hellre än hamnar i rullstol”.

Har tröttnat på attityden mot rullstolar

– Att man hellre dör är ju en sån där mening man hört ända sedan man gick i skolan. Som att ett liv med funktionsnedsättning inte är något värt, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

GIL har tagit initiativet till rullstolskistan – kallad ”Domstolen” – för att man helt enkelt har tröttnat på att människor förutsätter något om ett liv de inte vet något om.

– Vi hoppas att Domstolen känns i magen, på samma sätt som det känns i magen när folk tycker att man hellre kunde låta bli att leva, säger Anders.

Uppvaknande även för designers

Domstolen har skapats tillsammans med möbeldesignern Staffan Holm, som också fick en aha-upplevelse av samarbetet.

– Designvärlden har mycket att lära av funktions-communityt. Universell design är en blind fläck för många designers. Jag hoppas vi kan bidra till att en del dåliga designidéer får dö i och med Domstolen, säger Staffan Holm.

Kampanjar mot fördomar

Domstolen ställs ut på Röhsska museet i Göteborg 27-30 maj.

GIL har genomfört en lång rad uppmärksammade kampanjer mot fördomar, däribland CP-dockan, CP-ölet, CP-trucken, CP-fria zoner och Normaldemokraterna.

4 kommentarer

 1. Jättebra. Det är som Anders och många andra säger att det är oerhört vidrigt att behöva höra att ens liv inte är värt att leva när man är funkis.

  Lisbet Karlsdotter
  Ombudsman för Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben

 2. Det finns enormt många system, attityder och hur samhället är uppbyggt, som på alla sätt talar om att en är en onödig börda, inte fullt mänsklig, inte är värd att leva o få sina behov tillgodosedda, och kontentan blir att en borde dö.

  Speciellt när en är en är multifunktionsnedsatt.

  Allt det behöver definitivt komma fram och förändras.

 3. Bra Anders. Jag håller med dig. Kör hårt!
  ”Domstolen” får en att tänka till.

 4. Jag blir så trött och ledsen när fullt friska personer säger” huvudsaken man är frisk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *