Det måste föräldrar lära sina barn…. VAR STOLT!
Kurser i det tabubelagda ämnet ”Sex och kärlek”, det ska Sahar Mosleh, ordförande för Unga Rörelsehindrade nu dra igång.
– Personal inom skola och vård vet inte hur de ska hjälpa och stödja ungdomar med funktionshinder. Många bär på fördomar som vi vill hjälpa dem att slå hål på, säger Sahar.
Själv har hon länge engagerat sig politiskt och vill inte bli utmålad som ett offer eller en hjälte. I media har hon många gånger blivit utmålad som multidiskriminerad, eftersom hon är kvinna med utländsk bakgrund och samtidigt har ett funktionshinder.
– När jag började engagera mig politiskt blev det stor uppståndelse kring mig. Jag är rätt grov i munnen och media gillade det faktum att jag var multidiskriminerad och jag valdes till ”Årets supermongo” av Cp-magasinet i tv, berättar Sahar Mosleh, som idag är 28 år och ordförande för förbundet Unga rörelsehindrade.
Hon kom till Sverige som 17-åring tillsammans med sin familj. I Sverige möttes hon av en nitisk vilja att dela in människor i grupper. I hemlandet Iran var det inte samma sak.
– Jag hade bara ”icke funktionshindrade” kompisar. Fast egentligen tycker jag inte om det där begreppet. Enligt mig är alla funktionshindrade, på ett eller annat sätt, säger hon.
Själv har hon en väldigt öppen syn på sex och relationer och menar att hon har sin familj att tacka för det.
– Jag kommer från en familj som sett ganska öppet på relationer och sex. Jag fick tidigt lära mig allt jag behövde veta om sex- och samlevnad i hemmet, säger Sahar.
Informationen kring olika sexuella läggningar var skralare i Iran. Trots att hon började gilla tjejer som ung, förstod hon aldrig att tjejer kunde bli kära i tjejer. Hon berättar att hon redan som femåring hade en tjejkompis hon lekte extra mycket med.
– Barn undersöker sig själva och andras kroppar och är väldigt nyfikna. Men den här tjejen fick jag känslor för. I takt med att jag blev äldre upptäckte jag att jag intresserade mig för tjejers kroppar. Men då visste jag knappt att man kunde vara bisexuell eller lesbisk, .
George Michael dök upp och hon förstod att man kunde vara bög. Men det var först när hon kom i kontakt med Madonna, som gick ut med att hon var bisexuell, som hon började inse faktum.
– Jag började intressera mig för kvinnor på riktigt. Så kom jag till Sverige, där det är okej att vara lesbisk, och då blev jag en riktig fegnolla! utbrister Sahar och skrattar högt och ljudligt.
När hon kom till Sverige började hon aktivera sig politiskt och var inte rädd för att gå ut med sin sexuella läggning bland kompisar. Men att berätta för familjen var svårare. Idag vet dock hela familjen om att hon är lesbisk och nära och kära respekterar det.
– Jag kommer från en rätt särpräglad hippiefamilj, skrattar hon. Själv kände jag mig som en artonårig hippiemojamba i Sverige! Idag är Sahar tillsammans med en icke funktionshindrad kvinna. De träffades först som assistent och kund.
– Ofta tror folk inte att hon är min flickvän, utan att hon är min syster, kompis eller assistent. Det är irriterande, men bra att folk ändå vågar fråga, säger Sahar.
Ett av de största problemen för unga med funktionshinder är, menar hon, att föräldrar, personal och allmänhet ser dem som asexuella varelser. Man är rädd, vet inte om det fungerar att ha sex och många föräldrar kan vara rädda att deras barn ska bli utnyttjade.
– Jag har bara varit tillsammans med en funktionshindrad kvinna. Hon var cp-skadad och lite större än mig, fnissar Sahar. Jag är ju liten, så en gång kom en assistent hem på intervju till henne när jag var där och utbrast: ”Men, vilken söt unge du har!”.
– Man får sluta lyssna på de ingrodda ideal man har. Bara för att ditt barn sitter i rullstol, betyder det inte att en gående person inte kan bli kär i honom eller henne. För många vuxna blir det så förbjudet och tabubelagt att funktionshindrade och icke funktionshindrade personer skulle kunna vara tillsammans, säger Sahar.
Det bästa en förälder kan göra för sitt barn är att lära barnet vara stolt över sin kropp. Har man ett synligt funktionshinder behöver man extra mycket hjälp från föräldrarna, menar Sahar. Man måste våga vara naken med sitt barn och visa att alla kroppar duger och är fina, är Sahars tips.
Idealbilderna påverkar barn redan i ung ålder. Pojkar vill bli stora och macho, flickorna vill bli kvinnliga. Sitter man i rullstol blir det svårt att leva upp till idealbilden. Därför måste föräldrar tidigt lära sina barn att vara stolta över sin egen kropp och se den som en tillgång.
Nu ska Sahar Mosleh och Unga rörelsehindrade även dra igång kurser kring sex och kärlek för medlemmar i förbundet. Kursen ”Tabu” tar upp människors fördomar kring funktionshinder, idealbilder, kvinnligt och manligt, sex och relationer.
– Barn får höra från skolan och föräldrar att det är bra att engagera sig i handikapprörelser för att ”där träffar man andra barn som är som dem”. Man tror att det är säkrare och är särskilt rädd för att dottern eller sonen ska börja dejta någon icke funktionshindrad. Men problemet blir då att man bara ser funktions-hindret och inte ungdomen som en människa, säger Sahar.
Sahar har kämpat för sina egna rättigheter och menar att det finns vissa risker med att ta hand om människor alltför mycket. Ingrupperingen gör att personer med funktionshinder inte lyckas ta sig in i gemenskapen.
– Systemet kan lika mycket stjälpa som hjälpa. Klart man ska ha en assistent om man behöver det och det är en rättighet för alla med funktionshinder. Men det får inte vara en självklarhet att assistenten ska hjälpa till med något sexuellt. Det är absolut ingen rättighet! Det måste man som kund vara tydlig med under arbetsintervjun, ifall man letar efter någon som skulle kunna hjälpa till med det, säger hon.
– Det vore farligt att införa laglig rätt för funktionshindrade att få sexhjälp av assistenter. Det finns bra sexhjälpmedel som man ska se till att ta del av. Alla kan vi ha sex, på ett eller annat sätt. Sex är så mycket mer än det som vi definierar som ”vanligt sex”. Men om en brukare och en assistent vill ha sex, ska de självklart kunna ha det. Det är inte konstigare än att folk har sex med sin chef på en vanlig arbetsplats. Det händer hela tiden. Men vi har inte lagstiftat om att chefen har rätt att ha sex med sina anställda, säger Sahar.