DHR om nya lagen: Våra värsta farhågor besannades

”Våra värsta farhågor besannades. Det värsta hände.” Så beskriver DRH-ordföranden Maria Johansson nyheten om att det inte blir möjligt att kräva skadestånd när personer med funktionshinder utestängs.

Det var i en intervju med Föräldrakraft som Karin Pilsäter, folkpartistisk ordförande i riksdagens näringsutskott, berättade att möjligheten att kräva skadestånd av verksamheter som utestänger personer med funktionshinder inte finns med i den proposition som alliansregeringen kommer att lägga.

Enligt Pilsäter måste frågan utredas ytterligare innan skadeståndmöjligheten tas med i diskrimineringslagen.

– Vi kan inte vänta på ytterligare utredning, säger Maria Johansson som i somras valdes till ny ordförande för DHR. Frågan är färdigutredd. Näringsidkare som genom sin otillgänglighet diskriminerar måste också ta sin ekonomiska del av ansvaret.

– Bidrag eller avdrag kan komma på fråga endast om det handlar om mycket gamla och svåra miljöer för näringsidkare med väldigt liten omsättning. Det handlar om människosyn och något mycket större än en rent ekonomisk fråga. Ofta handlar det om gamla synder, om fel som begåtts mot gällande lagstiftning, då ska det inte utgå några bidrag till att rätta till det. Det är absurt!, menar Maria och fortsätter.

– Förutom att vi som lever med funktionsnedsättningar nu får vänta ytterligare flera år innan vi eventuellt får en lagstiftning som gör oss fullt delaktiga så kommer Sverige inte kunna ratificera den FN-konvention som skrevs under i år, den konvention som Sverige var drivande för att få igenom, säger Maria Johansson.

DRH:s webbsida finns på www.dhr.se