Drömbilen när man vill slippa färdtjänst?

Bilanpassning i Staffanstorp vill att rullstolsburna ska strunta i färdtjänsten. Nu har man gjort Volkswagens Caddy Maxi så rymlig att två rullstolar får plats framtill.

Enligt företaget handlar det om marknadens rymligaste sänkning av kupégolvet. Golvet är sänkt ända fram till instrumentbrädan. Detta kombineras med en lättviktsramp som fälls ut samtidigt som bakvagnen sänks.

– Den som använder en tung elrullstol är idag helt i händerna på färdtjänsten. Med vår anpassade Caddy Maxi kan hon eller han själv köra bil utan att behöva ta hjälp av någon annan person, säger Björn Kayser, VD på Bilanpassning i Staffanstorp.

Bilen levereras med två vanliga säten som sitter fast på konsoler, men kan anpassas på olika sätt. Den som är rullstolsbrukare kan välja att ta ut förarsätet och börja färden bakom ratten. På hemvägen flyttar man det andra sätet till förarplatsen och den rullstolsburne åker nu med på höger plats fram sittande i rullstolen, medan någon annan kör bilen.

Men det är alltså även möjligt att få plats med två rullstolar bredvid varandra om två personer med rullstol vill åka samtidigt.

Foto på Maxi Calddy med två rullstolar.
Två rullstolar bredvid varandra skapar nya möjligheter till trevliga bilresor.

Företaget gör även andra personliga anpassningar av bilen, till exempel reglage för att bromsa och gasa med handen, extra lättgående servostyrning, lättat bromsmotstånd, rattspinnare och elmanövrerad parkeringsbroms och solskydd.

Bilanpassning i Staffanstorp anpassar ungefär 200 bilar per år. Med en omsättning på 27 miljoner kronor per år är företaget störst i södra Sverige på att bygga om bilar för personer med funktionsnedsättning.

Företagets webbsajt finns på www.bilanpassning.com