Efter proteststormen: Så här vill Försäkringskassan ändra bilstödet

Nu är Försäkringskassan klar med sin analys av bilstödet. Och slutsatsen är att de nya regler som började gälla 2017 behöver göras om igen.

Framförallt vill Försäkringskassan förbättra möjligheterna till bilstöd genom att se över nivåerna för tilläggsbidrag och anskaffningsbidrag. I praktiken är det höjningar av bidragen det handlar om.

Ett annat problem inom bilanpassningar har varit att Försäkringskassan inte får lämna bidrag till eftermontering av det som anses vara standardutrustning. Regeln har fått orimliga konsekvenser och Trafikverket har efterlyst en skyndsam översyn. Och nu vill även Försäkringskassan ändra detta.

 

Försäkringskassans pressmeddelande

Förmånen bilstöd, som ger den som har en varaktig funktionsnedsättning möjlighet att köpa eller anpassa ett fordon efter sina behov, fick en ny lagstiftning 1 januari 2017.

Försäkringskassan har sedan i juni 2018 haft ett uppdrag att analysera bland annat vilka konsekvenser den nya lagstiftningen har fått för enskildas möjligheter att ta del av förmånen.

Analysen lämnas in idag, och där föreslår Försäkringskassan att regeringen:

Ser över bidragsnivåerna för den som behöver köpa en bil som måste efteranpassas.
Ser över bidragsnivåerna för den som behöver en bil med särskilda mått.
Ser över regelverket för den som behöver en bil som är särskilt hög.
Möjliggör att anpassningsbidrag kan lämnas för sådan utrustning som anses vara standardutrustning eller normalt förekommande tilläggsutrustning till bilen när det finns särskilda skäl.
Ser över regelverket för den som behöver anpassa sin bil senare under bilstödsperioden.
Ser över bidragsnivåerna för den som behöver köpa en bil och är ekonomiskt begränsad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *