En drink för full delaktighet

Sten äter ute med jobbet. Han beställer en snaps till påsksillen. Kvinnan som tar upp hans beställning svarar med mjuk stämma att hon måste kolla med Stens chef. Bara fråga om det verkligen är okej med snaps. Sten är 43 år, han har ett gäng ofrivilliga rörelser och sitter i rullstol.

Bemötande har inte blivit hippt

Så beskriver assistanskooperativet GIL dagens Sverige, samtidigt som man idag lanserar ”Retard Gin”.

– Folk tar för givet att vi [med funktionsnedsättning] inte hänger med. Men vem är det egentligen som är lite bakom? Svenskar som är nytänkande och hippa i så många frågor – varför inte även när det kommer till bemötande? Varför hänger ni fast vid neandertalarstilen? frågar sig Anders Westgerd, vd på GIL.

Det svåraste är att hamna utanför

– Det svåraste med att leva med en funktionsnedsättning är inte att behöva hjälp med att gå på toaletten. Det svåraste är att inte räknas med. Att hamna utanför bara för att man har funktionsnedsättning, säger Anders Westgerd, VD på assistanskooperativet GIL.

Att GIL skulle hänga på trenden (gin är tydligen glödhett just nu) och utöka Retard-sortimentet från bara öl till att även innefatta gin var ingen big deal, skriver assistanskooperativet i ett pressmeddelande.

Under helgens Öl- och whiskymässa i Göteborg kommer assistanskooperativet GIL att servera de första dropparna av det nya ginmärket.

Se fler kampanjer

GIL är välkänt för sina kampanjer för full delaktighet och mot fördomar. Här kan du se ett antal av de kampanjer som GIL drivit genom åren.