Nyheter |

En skolkö ska hjälpa barn med särskilda behov

Tydligare regler för tilläggsbelopp är en viktig förändring för några av de mest utsatta eleverna och för skolor som arbetar särskilt med dem
ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

De senaste åren har det larmats om att skolor väljer bort barn med särskilda behov och nu vill regeringen utreda om kommunala och fristående skolor kan få ett gemensamt kösystem.
– Det ska inte vara svårare för ett barn som har en funktionsnedsättning att komma in på den ena eller andra skolan, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

De senaste åren har det larmats om att skolor väljer bort barn med särskilda behov och nu vill regeringen utreda om kommunala och fristående skolor kan få ett gemensamt kösystem.

– Som förälder ska man vara trygg med att det är samma villkor för mitt barn som för alla andra barn, så att det inte riskerar att vara svårare för ett barn som har en funktionsnedsättning eller annat att komma in på den ena eller den andra skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Idag förväntas regeringen utöka direktiven i en pågående utredning om skolkostnader, så att man även ska titta på hur en gemensam kö skulle kunna genomföras, det rapporterar Aftonbladet.

Det nya direktivet handlar om att hitta en form för en gemensam kö för alla barn som ska börja förskoleklass, grundskolan samt grundsärskolan. Ansvaret kommer troligtvis ligga på kommunerna. Tanken är att alla barn ska antas till skolan på ett rättssäkert sätt, samt att skolvalet ska vara tillgängligt för alla.

– Skolvalet ska inte bara vara till för de barn som har föräldrar som kan ringa och stå på sig och åka runt till alla skolor. Skolvalet ska vara till för alla barn, säger Gustav Fridolin.

Ambitionen är att ett eventuellt gemensamt kösystem i varje kommun ska bli verklighet senast 2018.

 

 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content