Expertsvar: Toalettbesök på utlandsresa

Björn Klanac och Andreas Södahl, båda sjukgymnaster, driver Momentum Ergonomi och Förflyttning. Med mångårig erfarenhet inom sjukgymnastik, personlig assistans och hemtjänst kommer de kunna svara på era frågor i ämnena förflyttningskunskap, arbetsmiljö och ergonomi.

 

Det är svårt att resa bort när toalettbesöken är så kluriga. Vad kan vi göra?

FRÅGA: Hej! Jag är förälder till en 9-åring med funktionsnedsättning och hon lyfts i en lyftsele. Det gör att det är svårt att vara borta en längre stund, både över dagen, då är det mest toalettbesöken som är kluriga, men också om vi vill åka på semester. Har ni några förslag på hur vi kan göra? Vi bor i Göteborg.  

SVAR: Tack för din fråga. Om ni vill se er om en dag i Göteborg så finns det det några alternativ av toaletter som har en taklyft. Till exempel hittar ni en sådan toalett i Smyrnakyrkan i Göteborg. Den ligger nära Hagakyrkan, perfekt om ni är ute och spatserar i Haga. Den toaletten är öppen för alla. För att veta att den lyftsele er dotter använder passar med taklyften så kan ni gå in på sok.hmcsverige.se.

Där kan ni söka på er dotters lyftsele och se om den matchar med taklyften som finns. Om ni reser till någon stad i Sverige så kan ni i allmänhet undersöka om det finns några toaletter med taklyft. Ett tips är att fråga assistansbolag. De har ganska ofta taklyftar på deras toaletter.

I Sverige är tyvärr utbudet av hotell som erbjuder rum med taklyft litet. Vi har faktiskt inte hittat ett enda sådant hotell.Internationellt ser det bättre ut. Om ni till exempel vill resa till Storbritannien kan ni leta boende på hemsidan www.chuc.org.uk/index.php/accommodation-with-hoists/hotels-in-uk. Glöm inte att kolla att er dotters lyftsele passar med hotellets lyftar!

Ett annat alternativ är att ta med sig en mobil lyft på resan. Alltså en lyft på hjul. Det finns portabla varianter som går att fälla ihop/plockas isär, för att sedan monteras på plats. Då kan ni i princip välja vilket hotell som helst så länge det är tillräckligt rymligt för den mobila lyften. Kontakta er arbetsterapeut och undersök möjligheten att få en mobil lyft utskriven. Vi har själva jobbat som assistenter och det är en lösning vi använt vid flera tillfällen.

Om ni vill flyga och då behöver lyfta er dotter till en mindre rullstol/flygstol, eller om ni till exempel vill lyfta henne till en solstol eller upp för trappor, är ett annat alternativ att använda någon form av bärstol. Då kan ni använda en bra arbetsställning och lyfta med handtag. Hör av er till er arbetsterapeut eller sjukgymnast om ni är intresserade av att testa en bärstol.

Avslutningsvis vill vi säga att det är ett stort ämne och det finns mycket att säga om det.
De som är bäst på att planera och genomföra resor där ett eller flera barn har en funktionsnedsättning är så klart föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Kanske har ni föräldrar i er närhet som kan komma med ytterligare råd och tips?