Familj får inte köpa lägenhet för att dottern har cp-skada

En bostadsrättsförening i Norrköping stoppar en familj som vill köpa en
lägenhet för dottern som har en cp-skada. Föräldrarna är upprörda och
överväger att anmäla föreningen för diskriminering.

Norrköpings Tidningar ställer frågan: Blir åsynen av 16-åriga cp-skadade Josefin för mycket för Riksbyggens boende på Greby-området i Kimstad?

Therese och Torbjörn Blixt har sex barn vara tre har olika funktionshinder. Därför behöver familjen en extra lägenhet där Josefin tidvis kan bo med sina assistenter, för att resten av familjen ska få lite ro och avlastning.

När en tvårumslägenhet nära familjens villa blev ledig kontaktade man Riksbyggen, som först gav klartecken till köp. Det enda som saknades var bostadsrättsföreningens formella godkännande.

Therese berättar för Norrköpings Tidningar att lägenhetens säljare då ringde och berättade att familjen inte hade blivit godkänd.
– Vi blir helt överrumplade.Vi har inga betalningsanmärkningar, har stadig inkomst och är godkända som köpare. Sedan backar man och nekar oss att köpa. Utan att ta kontakt. Detta får vi höra på omvägar, berättar Therese.

Föreningens ordförande motiverar stoppet med att köparna ”inte ska bo i bostaden” och säger till tidningen att ”vi beviljar ingen andrahandsuthyrning”

Motiveringen gör föräldrarna upprörda. Familjen behöver dubbelt boende för att alla ska få en chans att sova ut då och då. Therese tror att det verkliga skälet är ett annat:
– Det förefaller som att man är rädd för att det kommer en gravt handikappad tjej till området, säger hon till Norrköpings Tidningar.

Läs hela artikeln på http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=2564874