Felicia har den coolaste telefonen

Felicia Åström, nyss fyllda 15, är en av fyra användare i Örebro som ingår i Messa-projektet. Att kunna meddela sig via sms gör henne mer självständig och fri.
– För mig känns det tryggt att Felicia kan messa mig när hon vill utan att behöva be om hjälp från någon i omgivningen, säger mamma Greta Åström.

Felicia har diagnosen atypisk autism och utvecklingsstörning. För några år sedan var familjen på läger i Skåne. De träffade en annan familj vars dotter hade fått ett slags minidator på prov.
– Den verkade jättebra och familjen var väldigt nöjd, berättar Greta. När vi kom hem tog vi kontakt med habiliteringen för att höra om Felicia kunde få pröva något liknande. Men vi fick inget svar då.
Felicias föräldrar ville inte vänta utan köpte själva en enklare mobil med fyra knappar till dottern.
– Hon var inte särskilt förtjust i den. Hon ville ha en tuffare mobil, som syskonen har.
– Efter ett tag hörde habiliteringen av sig och undrade om vi ville vara med i Messa-projektet. Ja visst ville vi det!

Men det var inte bara att börja sms:a på stört.
– Det här är något som måste jobbas in, det finns en startsträcka, säger Greta. Under ett drygt halvår var jag och Felicias lärare på utbildning i flera omgångar. I höstas fick hon sin telefon, så hon har inte haft den så länge.
– Fram tills Felicia var fyra år hade hon inget egentligt tal. När lillasyster Minna började prata hängde hon på och idag pratar hon för fullt. Men för utomstående kan det vara lite svårt att förstå allt hon säger.
Det som hjälpt Felicia mest i sin utveckling, förutom familjen och vänner, är bildstöd.

I skolan skriver Felicia med bilder i sin dator, hon använder ett program som heter Klicker. Bilderna ligger i menyer och undermenyer som hon lätt hittar i. Mobilen, eller rättare sagt den lilla datorn, som ingår i Messa-projektet heter MicroRollTalk och sättet att arbeta med den  bygger på samma princip som programmet i skoldatorn.
– Skolan har lagt in på schemat att Felicia ska träna att messa. Då messar hon mig och det jag svarar hör hon läsas upp av en röst.
– Felicia är jätteglad för sin mobil. Mobil för ungdomar är ju ungefär lika nödvändigt som att andas. Nu har hon en mobil med cool ringsignal och kan messa med sina syskon. Hon är faktiskt den i familjen som har den häftigaste telefonen!