Fjällanläggningar rustar för funktionell skidåkning

Totalskidskolan i Åre har under lång tid varit förstahandsvalet för många skidåkare med funktionsnedsättning. Men nu har andra fjällanläggningar insett värdet i att locka denna målgrupp.

Totalskidskolan har redan näst intill fullbokat inför den kommande vintersäsongen.

– Det här är ett hemskt problem vi har, det är ruggigt. Det finns fortfarande lite strötider i januari och april, men kommer det en grupp med fem sex familjer från till exempel RBU så finns inte plats för dem. Vi har alltid mött ett stort intresse, men så här illa har det inte varit på två tre år. Det finns ett begränsat antal utrustningar och kvadratmeter, ch det ekonomiska läget för oss gör att vi inte bara kan sätta in 2-3 skidlärare till och därmed ta emot fler, säger Anders Ohlsson på Totalskidskolan.

Men varför slår inte Totalskidskolan ut väggarna, bereder plats för fler bäddar och rekryterar fler skidlärare? Familjerna som kommer betalar ju för sig.

– Jo, men det ligger i vår filosofi att verksamheten inte ska bli för stor, det får inte bli som en fabrik, säger Anders Ohlsson.

Totalskidskolans inställning bäddar för fler aktörer, något som Anders Ohlsson säger att han länge eftersökt och hoppats på. Och nu tycker han sig se en förändring.

– Det finns redan många som gör samma sak som vi, det finns cirka 15 skidskolor ute i landet. Jag ser en mycket glädjande utveckling i Sälenområdet. Där utbildar man nu många skidlärare, deras bokningar öka, viljan att ta emot den här målgruppen ökar, de köper in mer utrustning, man vill att det här ska finnas på programmet. Man kan möjligtvis önska att det kunde gå ännu snabbare, säger han.

Totalskidskolan har mellan 300 och 400 gäster per år, vilket genererar cirka 10000 gästnätter i Åre om man räknar in familjer, vänner och bekanta som dessa skidåkare med funktionsnedsättningar drar med sig.

Nu börjar andra fjällanläggningar inse att det finns ett ekonomiskt värde i att locka skidåkare med funktionsnedsättning.

– Ja, visst gör de det. Det här är en ny kategori av gäster som är intressant för branschen, säger Anders Ohlsson.

Totalskidskolan avser att inom kort kontakta andra anläggningar för att i bästa fall hitta platser åt de familjer som man själva tvingas tacka nej till.

– Här rinner det över brädden. Vi kommer att kontakta andra skidskolor i Sverige och meddela att vi gärna skickar gäster till dem, säger Anders Ohlsson.

På Svenska liftanläggningars organisation, SLAO, som från och med i år ansvarar för all skidinstruktörsutbildning, även den inom funktionell skidåkning, har man också märkt av ett ökat intresse för funktionell skidåkning.

– Ja, vårt mål är att funktionell skidåkning ska öka och vi har sett att den gör det, säger Hans Geremo, vd på SLAO.