Fjällvärlden rustar för dig och din familj

Totalskidskolan i Åre har under lång tid varit förstahandsvalet för många skidåkare med funktionsnedsättning. Men nu har andra fjällanläggningar insett värdet i att locka denna grupp.

Totalskidskolan har sedan mer än en månad näst intill fullbokat inför den kommande vintersäsongen.

– Det här är ett hemskt problem vi har, det är ruggigt. Det finns fortfarande lite strötider i januari och april, men kommer det en grupp med fem, sex familjer från till exempel RBU så finns inte plats för dem. Vi har alltid mött ett stort intresse, men så här illa har det inte varit på två, tre år. Det finns ett begränsat antal utrustningar och kvadratmeter, och det ekonomiska läget för oss gör att vi inte bara kan sätta in två, tre skidlärare till och därmed ta emot fler, säger Anders Ohls­son på Totalskidskolan.

Men varför slår inte Totalskid­skolan ut väggarna, bereder plats för fler bäddar och rekryterar fler skidlärare? Familjerna som kommer betalar ju för sig.
–Det ligger i vår filosofi att verksamheten inte ska bli för stor, det får inte bli som en fabrik, säger Anders Ohlsson.

Fler aktörer
Totalskidskolans inställning bäddar för fler aktörer, något som Anders Ohls­son säger att han länge eftersökt och hoppats på. Och nu tycker han sig se en förändring.

– Det finns många som gör samma sak som vi och det finns cirka 15 skidskolor ute i landet. Jag ser en mycket glädjande utveckling i Sälenområdet. Där utbildar man nu många skidlärare, deras boknin­gar ökar, viljan att ta emot den här målgruppen ökar, de köper in mer utrustning, man vill att det här ska finnas på programmet. Man kan möjligtvis önska att det kunde gå ännu snabbare, säger han.

10 000 gästnätter
Totalskidskolan har mellan 300 och 400 gäster per år, vilket genererar cirka 10 000 gästnätter i Åre när man räknar in familjer och vänner som dessa skidåkare drar med sig.

Andra fjällanläggningarna börjar nu inse det ekonomiska värdet i att locka skidåkare med funktionsnedsättning.

– Ja, visst gör de det. Det här är en ny kategori av gäster som är intressant för branschen, säger Anders Ohlsson. +