Flexar fram fler jobb – utredning presenteras i Almedalen

Kan Flexjobb vara lösningen på den höga arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning? Det håller NHR på att undersöka. En del av deras utredning kommer att presenteras i Almedalen. Liksom en medlemsenkät.

- Vi har frågat våra medlemmar hur de ser på sin jobbsituation och om Flexjobb kan vara ett alternativ, säger Robin Zachari, opinionsbildare på NHR.

Dansk reform
Den danska reformen ”Flexjobb” (Fleksjob) är en anpassad tjänst som innebär ett jobb med ett lägre tempo, fler vilopauser och kortare dagar. Arbetsgivaren betalar för det arbete som utförs och staten betalar resterande lön. Syftet är att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna komma ut i arbete. NHR ställer sig mycket positiv till modellen.

– Det är en konstruktiv lösning på ett mycket stort problem tycker vi. Miljö­par­tiet har ställt sig bakom vårt initiativ, säger Robin Zachari.

Dagens subventionssystem fungerar inte, anser han.
– Man utnyttjar inte de system som finns till fullo, 2010 var det exempelvis 700 miljoner som inte plockades ut från lönebidraget, säger Robin Zachari.

Väldigt intressant
I Almedalen kommer Cristina Husmark Persson (M), som ligger bakom FunkA-utredningen om olika jobbstöd att närvara under NHR:s seminarium.
– Det ska bli väldigt intressant att höra vad hon säger om våra förslag, säger Robin Zachari. +

Om du vill läsa mer om FunkA-utredningen hittar du informationen på www.sou.gov.se/funka