Folkrace ger unga spännande fritid med fart och fläkt

Folkrace ska locka unga med funktionsnedsättning till Leva & Fungera-mässan i Göteborg. Det är Mölnlycke Folkraceklubb som visar upp sin bil som har en specialanpassad passagerarplats.

Klubben tog fram specialbilen för några år sedan och många unga har redan haft möjlighet att uppleva folkrace på Torslanda MK:s bana i Göteborg.

– Passagerarsätet är monterat på ett svängbart underrede så att det är lätt att sätta sig på det, berättar Siv Reinhold, sekreterare i folkraceklubben.

Bilen har använts som en fritidsaktivitet på vissa söndagar, men klubben hoppas att verksamheten ska växa. Och intresset har varit stort.
– Vi hade nyligen ett helt gäng ungdomar från Bräcke Östergård, de tyckte det var jätteroligt, berättar Siv Reinhold.

– Man får börja med att åka några varv med overall, hjälm, krage och sexpunkts säkerhetsbälte. Det brummar ordentligt, det luktar speciellt och det skumpar rejält och blir kraftig svängar, men de flesta tycker det är jättekul.

Foto på ungdomar från Bräcke som förbereder sig för att åka folkrace.

Folkraceklubben har bara 15 medlemmar men det hindrar inte att man hyser stora planer. Inte minst när det gäller att utveckla verksamheten för unga med funktionsnedsättningar. Det finns till exempel tankar om att anpassa förarplatsen också.

– Vi vill gärna utöka med ett par bilar, kanske anpassade för att den som har en funktionsnedsätting ska kunna köra själv. Det är en utmaning som kräver lite funderingar, säger Siv.

Hur kom ni på idén att ordna folkrace för unga med funktionsnedsättningar?
– Min sambo har tidigare arbetat på Permobil och anpassat vanliga personbilar och själv arbetar jag på träningsskolan i Landvetter, så jag har egna elever som har fått möjlighet att åka folkrace i vår klubb, berättar Siv.

Både hon och sambon, Ingemar Kristensson, har mångårig erfarenhet som folkraceförare.
– En och annan buckla har det blivit, min finaste seger var nog förstapriset i damernas B-final i Räkracet i Kungshamn år 2005, säger Siv.

Vad är det som är så lockande med folkrace?
– Det är görskoj och alla borde få pröva det, men det måste inte vara i tävlingssammanhang. Det är en mycket lämplig fritidsverksamhet med fart och fläkt. Det är Sveriges största bilsport och dessutom den billigaste.

Siv Reinhold hoppas att fler klubbar ska erbjuda folkrace med anpassade bilar.
– Vi vill inspirera andra och hoppas att de tar efter vår idé, säger hon.