Nyheter

Första studien av barn med covid-19 ”mycket glädjande”

Jonas Ludvigsson: Min magkänsla är att barnen till slut blir fullt återhämtade
jonasludvigsson700b

Barnläkaren och professorn i klinisk epidemiologi Jonas Ludvigsson är huvudförfattare till studien om barn med allvarlig covid-19.

 

Covid-19 är mycket sällsynt bland svenska barn, trots att skolorna har hållits öppna under pandemin. Det har forskare vid Karolinska institutet kommit fram till i en unik studie.

Under mars till och med juni 2020 intensivvårdades endast 15 barn mellan 1 och 16 år med covid-19, enligt studien. Fyra av dem hade underliggande sjukdomar, och alla överlevde sjukdomen.

Nästa steg

– Det är mycket glädjande att allvarlig covid-19, med behov av intensivvård, är så ovanligt bland barn trots att skolorna har varit öppna under pandemin, säger Jonas F Ludvigsson till nättidningen Medical Express.

– Nästa steg blir att följa upp de barn som fått intensivvård för att se om de återhämtat sig helt. Min magkänsla är att barnen till slut blir fullt återhämtade, säger Ludvigsson till Medical Express.

Första studien

Tidigare har det inte funnits några studier på hur öppna skolor har påverkat risken för att barn ska bli sjuka i covid-19.

 

Denna artikel handlar om

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *