Fotoprojekt skapar minnen för livet

Fotoprojektet Essence Vitae, som fotograferat Elisabeth Ollas Mattsson med familj, erbjuder gratisfotograferingar till familjer i hela landet där en familjemedlem har en oviss framtid.

Jennie Johansson, bröllops- och porträttfotograf från Sundsvall, läste om Essence Vitae på Facebook och gick med för ett år sedan. Nu är hon en av ambassadörerna för projektet.

– Jag har själv en systerdotter som är svårt sjuk, och kan relatera till att livet är skört. Vårt projekt handlar om att göra skillnad för dessa familjer. Att fånga glädjen i en familj.

Hittills har uppemot 80 familjer fotograferat sig runt om i landet, och fler och fler familjer hör av sig hela tiden. Många familjer har en familjemedlem som drabbats av cancer, men det finns också ett antal familjer som har ett barn med flera funktionsnedsättningar och en oviss framtid.

 

Foto.
Karolina Ehrenpil (till vänster) fotograferade Elisabeth Ollas Mattsson (till höger) och hennes familj för projektet Essence Vitae.

 

Ett 50-tal fotografer är engagerade på ideell basis. Fotograferingen är gratis och familjerna får de bästa bilderna på en skiva, så att de kan göra hur många kopior de vill utan att behöva kontakta fotografen. Dessutom får de en förstoring med sin favoritbild och en fotobok. Däremot vill projektet i gengäld kunna använda bilderna i sin marknadsföring.

– Familjen binder sig till att bilderna får användas på utställningar, böcker, artiklar och i projektets marknadsföring, men de bestämmer själva om efternamn och bostadsort ska finnas med, säger Jennie.

Fotograferna försöker undvika att ta stereotypa porträtt med uppklädda, leende familjer – istället försöker de skildra glädjen och kärleken som finns i familjen i vardagen. Det är inte heller vilken fotograf som helst som får vara med i projektet.

– Att bemöta familjerna på ett respektfullt sätt och koncentrera sig på kärleken och glädjen, när man vet vilken stor sorg som ligger bakom, är inte en lätt uppgift. Jag vet aldrig hur jag kommer att reagera, men jag är inte rädd att möta någon som är sjuk. Att veta vad de brottas med gör att man bara vill gråta, men man måste fokusera på varför man är där.

Jennie tycker att hon får mycket tillbaka:
– Familjerna är alltid så positiva, det är alltid en rolig stund, oftast är det den som är sjuk som även är mest positiv och det smittar av sig. När man ser kämparglöden och hoppet som finns där, och kommer så nära, blir man påverkad.