Framgång för elektrodressen – kan nu förskrivas som hjälpmedel
Elektrodressen Mollii används sedan flera år i behandling av personer med cerebral pares, stroke, ryggmärgsskada eller andra skador på centrala nervsystemet. Men det har varit trögt att få elektrodressen godkänd för förskrivning.
Nu har Västernorrlands landsting beslutat att ta in elektrodressen i sortimentet av hjälpmedel.
– Hjälpmedelskommittén för landsting och kommunerna i Västernorrland har beslutat att tillgodose behovet av muskelstimulatorer för att ge möjlighet till en ökad aktivitet och delaktighet. Under ett ordnat införande med utvärderingar har Mollii visat sig nå målen för de personer som provat dressen, säger Katarina Funseth, Hjälpmedelsamordnare i Västernorrlands län, i ett pressmeddelande från tillverkaren Inerventions.
Nu kommer Hjälpmedelscentralen att göra en upphandling där Inerventions har möjlighet att erbjuda Mollii. Mollii kan förskrivas till dem som behöver dressen av fysioterapeuter och läkare inom länsklinik, habilitering eller rehabilitering.
– Mollii kan öka rörligheten hos personer med spasticitet eller felaktig muskelspänning, och vi gläds åt att fler kan ta del av detta effektiva hjälpmedel. Nu hoppas och tror vi att fler landsting ska följa efter så att alla har samma möjlighet att få tillgång till Mollii oavsett var de bor i landet, säger Fredrik Lundqvist, uppfinnare av Mollii och grundare av Inerventions.
Syftet med elektrodressen är att hjälpa spastiska, spända, muskler att slappna av. Dressen aktiverar en annan muskel som samverkar med den spända.
Enligt Inerventions används elektrodressen av cirka 700 personer i 12 europeiska länder.
Företagets webbplats finns på www.inerventions.se