Fred 25 öppnar havet för familjer

Prototypen till Fred 25 byggde Fred Bergqvist för att kompensera för sin egen allt gravare Parkinson. Fred 25 är en av fyra båtar för personer med funktionsnedsättningar som just nu visas på båtmässan i Göteborg.

Till den pågående båtmässan i Göteborg kommer i runda tal 80 000 besökare, och mitt i vimlet finns montern Båtliv för alla där fyra båtar byggda med tanke på personer med funktionsnedsättningar visas: Access 2.3, Pioner Multi, CB 66 och Fred 25.

Fred 25 har tagits fram av företaget Hanterbara Båtar, och mässan innebär världspremiär.

– Prototypen byggde Fred Bergqvist till sig själv, när han insåg att hans Parkinson snart skulle göra honom för dålig för att komma ut på sjön i en vanlig båt. Han använde sina kontakter för att bygga sin egen båt och kom i kontakt med Jonas Nilsson, som sitter i rullstol. De skapade företaget tillsammans, säger Marcus Svensson, pressansvarig på Hanterbara Båtar.

Prototypen fick namnet Hantera 750, men inför serietillverkningen ändrades namnet.

– Nu heter den Fred 25, som en hyllning till Fred, men också ett namn som vi tror kan fungera internationellt, säger Marcus Svensson.

Mottagande under båtmässans första fyra dagar har varit över förväntan, enligt Marcus Svensson.
– Vi har fått ett fantastiskt mottagande, skulle jag vilja säga. Det finns inga båtar som är utvecklade för alla, på det sätt som våra båtar är. Det finns ett stort och uppdämt behov av sådana här båtar. Det har varit kanon, säger Marcus Svensson.

Fred 25 ser ut som andra moderna aluminiumbåtar, men helheten är mer genomtänkt för att passa personer med röreslehinder. Öppningen i fören är väl tilltagen för att klara rullstolar, däcket är plant och båten är konstruerad för att klara stor belastning på sidled.

Vilka visar störst intresse för era båtar?
– Våra båtar är inte bara för handikappade. Alla som vill ha en lättillgänglig båt som inte utesluter någon kan ha nytta av dem, som dykare och fiskare och andra. Men om det finns någon som har en funktionsnedsättningar i familjen, så löser det här deras problem, säger Marcus Svensson.

Har ni sålt någon båt under mässdagarna?
– Vi har sålt den första Fred-båten, serienummer 1, till Stockholms funktionshindrades frilufts-/ fiskeförening. De ska vara passbåt till Tjörn Runt, och de ska använda den till kollo för handikappade barn, säger Marcus Svensson.

Läs mer om Båtliv för alla