Fredrik ”straffas” för sitt hårda arbete – blir utan stöd

Fredrik kämpade hårt för att klara slutbetyg i på gymnasiet och för att komma in på en speldesignkurs på Ädelfors folkhögskola.
Nu, strax före skolstart, riskerar planerna att gå i kras eftersom han hamnar utanför alla stödsystem.

Högfungerande autism

Fredrik har högfungerande autism och har därför mött stora utmaningar på gymnasiet.

– Allt annat har fått stå tillbaka för att klara slutbetygen, berättar mamma Eva Selander.
För att underlätta har han sluppit grupparbeten som skapar ångest när Fredrik inte har förstått de sociala reglerna. Han har inte heller orkat jobba med sig själv eller ta ansvar för vardaglig saker som att städa och ha ordning på pengar.

Pluggar speldesign

En dröm för både Fredrik och hans mamma är att han skulle kunna gå Ädelfors folkhögskolas utbildning inom speldesign, trots att det är långt hemifrån, nästan 23 mil från bostaden i Mölnlycke utanför Göteborg.

– Vi har pratat om den här utbildningen ända sedan den startade. Den är för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och skolan har dessutom anpassat boende och möjlighet till boendestöd, säger Eva Selander.

LÄS ÄVEN: Så funkar aktivitetsersättning och sjukersättning 2022

Stor lycka

I början var Fredrik lite tveksam, men efter att ha gått en prova på-kurs hos Ädelfors i våras blev han väldigt intresserad, och rädd för att inte komma in på grund av att många andra söker samma utbildning.
– Lyckan var stor när han fick besked om att han kommit in, berättar Eva.

För att klara utbildningen skulle Fredrik behöva aktivitetsersättning för förlängd skolgång från Försäkringskassan. Vid en kontakt med Försäkringskassan hade mamma Eva fått intrycket att han kunde få detta stöd för studierna på Ädelfors folkhögskola.

– Fredrik har kommit in på en linje både vi och han verkligen tror kan bli bra för honom. Han ska läsa mycket av det han redan läst, men i ny miljö, något som är svårt för personer med autism och väldigt svårt för Fredrik som alltid haft jättesvårt att överföra en sak från en situation eller plats till en annan.

Sen kom avslaget

Nyligen fick Fredrik dock avslag från Försäkringskassan. ”Du har fått slutbetyg i alla kärnämnen. Försäkringskassan bedömer därför att du inte har rätt till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång”, var beskedet.

Eva Selander känner sig desperat över situationen.
– Jag tycker gott att man kan säga att det är ett förlängt skolår, det är som ett år av bekräftelse och träning, säger hon.

Resultatet är att Fredrik endast kan få studiebidrag och inackorderingstillägg på cirka 2500 kronor per månad, samma som alla andra elever som inte behöver något stöd.
– Det täcker bara en fjärdedel av kostnaderna för boende, mat och en liten materialkostnad för studier, säger Eva Selander som nu förtvivlat söker efter finansiering, hittills utan framgång.

Ett straff för hårt slit

Hon känner att Försäkringskassans avslag är som ett straff för att Fredrik slitit så hårt på gymnasiet.
– Han var ju panikslagen för att få IG. Vi hjälpte honom, så mycket vi kunde och bad skolan och habiliteringen om hjälp. Men om vi inte gjort det och Fredrik misslyckats, då hade han fått aktivitetsersättning för förlängd skolgång!? Nu när han kämpat hårt ska han straffas.

Att det är så här stödsystemet fungerar bekräftas av Helene Camwert, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan. Hon säger att det är omöjligt att få aktivitetsersättning för förlängd skolgång om man, som Fredrik, har lyckats få slutbetyg.

”Det finns inga undantag”

– Frågan har varit uppe om man kan få aktivitetsersättning för att läsa upp sina betyg men vår tolkning av reglerna är att det inte är möjligt. Det avgörande är om man har slutbetyg eller inte, hur betygen ser ut spelar ingen roll, säger Helene Camwert.

Men det innebär ju att man ”straffas” om man jobbat jättehårt för att klara slutbetyg utan att egentligen klara utbildningen?
– Det finns inga undantag, det är så reglerna ser ut.

Finns det några andra stöd som kan vara aktuella?
– Nej, tyvärr har jag inget förslag.

Är det några förändringar aktuella på det här området?
– Det finns inga nya förslag för närvarande. Men generellt är det mycket fokus på att aktivitetsersättning för förlängd skolgång, vilket är den förmån som ökar mest. Att det skulle bli så här omfattande var inte tanken när förmånen infördes 2003. I utredningen ”Brist på brådska” föreslogs att aktivitetsersättningen skulle tas bort men idag finns ingen konkret som säger att det blir en ändring, säger Helene Camwert.

Utanför stödsystemen

Slutresultatet för Fredrik är att han hamnar utanför alla stödsystem.
– Han hamnar i karantän ett år trots att alla tycker det är olyckligt och att det vore bra för honom att gå på folkhögskola, säger mamma Eva Selander.

Han kan inte heller ta studielån, berättar hon.

– Om man är 19 år kan man ta studielån om man läser på högskola eller yrkesutbildning, men om man läser på folkhögskola måste man vara 20 år. Vad som är yrkesutbildning bedömer CSN och denna utbildning anser de inte vara yrkesutbildning, säger Eva.

Morfar räddar

I sista stund verkar det som att Fredriks skolgång kan räddas, sedan hans morfar lovat stödja ekonomiskt.

– Men alla kan ju inte ha samma tur och lika snälla och generösa släktingar, säger Eva Selander.